Parohia Șerbănești în pelerinaj la mănăstirea Putna
Credincioși și preoți ai parohiei Pogorârea Sfântului Duh, în ziua de 15 mai a.c., protopopiatul Bacău, au participat, având îndemnul și înalta binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, într-un pelerinaj de suflet în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei, la mănăstirea Putna. Pelerinajul a fost organizat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului prin Protopopiatul Onești.
Aceștia s-au alăturat preoților și credincioșilor protopopiatului Onești, prezenți la aniversarea a 515 de ani de la nașterea în ceruri a celui ce a fost voievodul Moldovei și ,,atletul creștinătății”, sfântul Ștefan cel Mare.
Această acțiune s-a desfășurat pe parcursul zilelor de 14 și 15 mai 2019, începând din preziua lui 15 mai cand s-a plecat din Bacău spre ctitoria ștefaniană. Astfel, în prima zi am vizitat și ne-am închinat la mai multe mănăstiri moldave, prima dintre acestea fiind mămăstirea Cămârzani. Mănăstirea Cămârzani este o mănăstire de maici amplasată în satul Cămârzani (din comuna Vadu Moldovei), la o distanță de circa 7 kilometri de orașul Fălticeni. Aici a fost construită o biserică în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de către boierul Morțun, pe proprietatea sa.
Devenită schit după cel de-al doilea război mondial și apoi redusă la rangul de biserică parohială, a fost redeschisă în anul 1992 ca mănăstire de maici.
Alături de aceasta am avut bucuria de a cunoaște mănăstirea Râșca. Biserica mănăstirii este una dintre bisericile medievale din nordul Moldovei pictate în exterior, fiind singura pictată în stil bizantin.
Ne-au impresionat aici liniștea și frumusețea locului și a viețuitorilor acestei oaze de spiritualitate creștină autentică.
În drumul nostru către nordul Bucovinei, ne-am oprit și la mănăstirea Humor, unde maica ce ne-a fost ghid ne-a vorbit atât de frumos despre istoricul acestei vetre de spiritualtate și mai ales despre semnificațiile iconografice ce îmbracă, precum o podoabă de mare preț, interiorul pereților mănăstirii.
Pe măsură ce ne apropiam am vizitat și mănăstirile Voroneț, Moldovița și Sucevița.
La prânz și la sfărșitul zilei fiecare credincios a primit din partea parohiei merinde pentru drum, ca semn al dragostei și recunoștinței pentru cei care au devenit pelerini în aceste zile sfinte.
A doua zi am participat împreună cu IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,
IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, cu P.S. Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu Părintele Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, alături de stareți, starețe, consilieri și inspectori eparhiali, părinți profesori și părinți protopopi, circa 40 de preoți oneșteni și băcăuani și 900 de credincioși, la Sfânta Liturghie Arhierească ce a fost oficiată în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, la Mănăstirea Putna.
Sfânta Liturghie a fost un nou prilej de rugăciune înaintea lui Dumnezeu și, totodată, un act de recunoștință față înaintașii care au scris istorie sfântă în această mănăstire începând de la ctitorul fondator, continuând cu cei duhovnicești și până le cei ce au restaurant această vatră de spiritualitate ce stă ca mărturie peste veacuri
Credincioșii s-au închinat și la sfintele moaște ale sfântului Iacob Putneanul, aduse din paraclisul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și așezate spre închinare în baldachinul amenajat în incinta mănăstirii.
La întoarcerea spre casă s-a oprit la Roman pentru ca toți să se poată închina în Catedrala Arhiepiscopală.
La plecare, fiecare pelerin a primit produse de panificație coapte în brutăria Betleem.
Odată întorși acasă am mulțumit cu toții lui Dumnezeu pentru călătoria frumoasă binecuvântată și pentru bucuria de a ne fi întors cu bine acasă.
Pr Ciprian Gunea