Parohia „Sf. Andrei Criteanul” din Bacău, sub Acoperământul Maicii Domnului

În Parohia ,,Sfântul Andrei Criteanul” din municipiul Bacău, Protopopiatul Bacău, cu prilejul hramului bisericii închinat ,,Acoperământului Maicii Domnului” a fost timp de două zile o atmosferă duhovnicească cu totul specială. Astfel, luni, 30 septembrie 2019 a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia sub protia PC părinte consilier eparhial Eugen Ciuche. Serbarea a continuat marți, 1 octombrie a.c. cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți invitați alături de preotul paroh Gabriel Ichim-Radu și de preotul împreună slujitor Daniel-Ionel Marari.

whatsapp_image_2019-10-01_at_02.30.02
whatsapp_image_2019-10-01_at_02.15.33
whatsapp_image_2019-10-01_at_02.15.40
whatsapp_image_2019-10-01_at_02.16.08
whatsapp_image_2019-10-01_at_14.00.21
whatsapp_image_2019-10-01_at_14.01.47

Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, tânăra parohie din zona de nord a orașului Bacău și-a serbat hramul primit la târnosirea altarului în anul 2010, ce are ca ocrotitoare pe Maica Domnului.

Astfel, luni seara, un sobor de preoți au oficiat așa cum se obișnuiește  la bisericile parohiale, în ajunul sărbătorilor mari (praznice, sfinţi cu Priveghere, hramuri), slujba Vecerniei unite cu Litia. Litia simbolizează şi este, de asemenea, o actualizare a agapelor din comunităţile creştine foarte timpurii. Pe atunci, după ce credincioşii primeau Trupul şi Sângele lui Hristos, se adunau la o masă comună. În acest fel, ei exprimau legătura frăţească pe care o crea credinţa comună şi Împărtăşirea din acelaşi Dumnezeu. În plus, agapele aveau şi un scop caritabil, acela de a oferi hrana necesară celor mai săraci dintre ei.

Cu acest prilej, părintele paroh a fost felicitat  de către preotul consilier eparhial în numele celor prezenți cu prilejul serbării zilei sale de naștere.

Sărbătoarea parohiei a continuat în ziua de 1 octombrie a.c. prin cinstirea Acoperământului Maicii Domnului, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie celebrată  de către un sobor de preoți și în prezența a câteva sute de credincioși băcăuani, lipiți sufletește de acest locaș de cult băcăuan. Slujba a fost transpusă pentru persoanele hipoacuzice și în limbaj mimico-gestual de către interpretul Asociației naționale a copiilor surzi din România.

La finalul Liturghiei a fost oficiat un parastas pentru ctitorii sfântului locaș mutați la Domnul fiind totodată împărțite și pachete cu mâncare pentru aproximativ 500 de persoane.

You may also like...