Parohia „Sf. Andrei Criteanul” din Bacău, sub Acoperământul Maicii Domnului

În parohia ,,Sfântul Andrei Criteanul” din municipiul Bacău cu prilejul hramului bisericii închinat ,,Acoperământului Maicii Domnului” a fost preț de aproape două zile o atmosferă duhovnicească cu totul specială. Astfel, sâmbătă, 30 septembrie a.c. a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litia sub protia PC părinte Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău. Serbarea a continuat duminică, 1 octombrie cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți alături de preotul paroh Gabriel Radu-Ichim și de preotul slujitor Daniel-Ionel Marari.

Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, parohia din zona de nord a orașului Bacău și-a serbat hramul primit la târnosirea altarului în anul 2010, ce are ca ocrotitoare pe Maica Domnului. Astfel, sâmbătă seara, un sobor de preoți aflați sub protia PC părinte protopop Costică Busuioc a oficiat slujba Vecerniei unite cu Litia.

Litia simbolizează şi este, de asemenea, o actualizare a agapelor din comunităţile creştine foarte timpurii. Pe atunci, după ce credincioşii primeau Trupul şi Sângele lui Hristos, se adunau la o masă comună. În acest fel, ei exprimau legătura frăţească pe care o crea credinţa comună şi Împărtăşirea din acelaşi Dumnezeu. În plus, agapele aveau şi un scop caritabil, acela de a oferi hrana necesară celor mai săraci dintre ei.

În cuvântul său, părintele protoiereu a subliniat activitatea laborioasă desfășurată aici, explicând importanța ascultării de Ierarh în sublima misiune preoțească, în general. Tot cu acest prilej părintele paroh a fost felicitat cu prilejul serbării zilei de naștere.

Sărbătoarea parohiei a continuat în ziua de 1 octombrie a.c. prin cinstirea Acoperământului Maicii Domnului, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie celebrată  de către un sobor de preoți și în prezența a câteva sute de credincioși băcăuani, lipiți sufletește de acest locaș de cult băcăuan. Aceasta a fost transpusă pentru persoanele hipoacuzice și în limbaj mimico-gestual de către interpretul Asociației naționale a copiilor surzi din România.

La finalul Liturghiei a fost oficiat un parastas pentru ctitorii sfântului locaș mutați la Domnul fiind totodată împărțite și pachete pentru aproximativ 500 de persoane.

În cele două zile, la slujbele bisericești au luat parte pe lângă mulțimea de credincioși și oficialități locale și județene.

You may also like...