Liturghia Păcii și întâlnire de Cerc Pastoral la Biserica „Sfânta Înviere” din Buhuși
Cercul Pastoral Nr. 11 a întrunit joi, 3 martie 2022, în comuniunea Sfintei Liturghii sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche slujitori ai sfintelor altare din cele 10 parohii pe care le cuprinde. Cu acest prilej, în cadrul slujbei, preoții au rostit rugăciuni și ectenii cu cereri speciale pentru izbăvirea din războaie și pentru dobândirea păcii de la Arhiereul cel veșnic, Hristos. Acest lucru vine în contextul în care ortodoxia românească omagiază anul 2022 ca fiind cel al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și totodată ca parte integrantă din programul duhovnicesc de solidaritate al Protoieriei Bacău intitulat „Să ne rugăm pentru Pacea lumii!”
Pentru a oferi credincioșilor modele de rugăciune, dar și pentru a trata subiecte care fac trimitere la importanța și rolul esențial al rugăciunii pentru sufletul omului, la fiecare întâlnire a unui Cerc Pastoral, din încredințarea părintelui protoiereu sunt rânduiți câte doi preoți care conferențiază pe anumite teme de interes duhovnicesc.
Astfel, la Biserica Învierii din Buhuși, după Sfânta Liturghie, părintele Vasile Lica, parohul Bisericii „Sfântul Dimitrie” din Buda-Blăgești a susținut tema intitulată „Pseudo-modele de rugăciune astăzi: tendința generației tinere de a înlocui rugăciunea și învățătura creștină cu practici ale religiilor orientale”. Prin intermediul temei propuse, părintele Vasile a făcut o incursiune în caracteristicile religiilor din Orient oferind apoi exemple despre cum mrejele acestora tind să capteze tinerii spre practicarea învățăturilor propovăduite. Bucuria ascultării unei astfel de teme vine din faptul că auditoriul a putut primi argumente temeinice care demontează astfel de învățături, oferind în schimb practici religioase ortodoxe, ziditoare de suflet și indispensabile mântuirii sufletului.
În continuare, părintele Lucian Dima, parohul Bisericii „Sfânta Treime” din Poiana Negustorului a vorbit celor prezenți despre tema „MIjlocirile sfinților chemați în rugăciune de creștinii rugători”. Tema propusă a tratat ideea prin care enoriașilor li s-au oferit exemple și mărturii indubitabile prin care sfinții, chemați în ajutor de către inimile evlavioase au mijlocit către Tronul Ceresc pentru tămăduiri, vindecări și izbăviri spre nimic altceva decât spre a se slăvi numele lui Dumnezeu și pentru ca oameni să Îl cunoască drept doctorul sufletelor și al trupurilor lor.
După expunerile celor doi preoți conferențiari ai zilei, părintele protoiereu s-a adresat credincioșilor mulțumindu-le pentru prezența lor și pentru faptul că sunt aproape de viața bisericii. De asemenea, a prezentat adunării programul duhovnicesc de solidaritate al Protoieriei Bacău, explicând folosul pe care îl aduce o rugăciune comună în vremurile tulburi ale omenirii. Totodată a mulțumit și părintelui paroh Romeo Zbârcea și celor doi preoți slujitori Crăciunescu Gheorghe și Ștefan Moldovan pentru găzduirea întâlnirii și a apreciat activitatea social-misionară și administrativ-pastorală pe care cei trei slujitori o desfășoară în cadrul comunității prin programele pe care le implementează, unul din cele mai recente fiind inaugurarea unui Centru de Socializare Vârstnici „Sfinții Toader și Ana”.
În semn de apreciere și recunoștință pentru activitatea din cadrul parohiei, părintele protoiereu a oferit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, preoților slujitori ai lăcașului de cult buhușean o icoană a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Roman, iar preoților conferențiari a dăruit câte o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva pe Tron, asemenea celei care se află în Catedrala Arhiepiscopală a Centrului Eparhial.
Pr. Răzvan-Dimitrie Radu