Parohia „Sfântul Andrei Criteanul” și „Acoperământul Maicii Domnului” Bacău
Parohia „Sfântul Andrei Criteanul”
Biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”
Municipiul Bacău, Județul Bacău
Istoric și așezare
Parohia face parte din Protopopiatul Bacău , orașul Bacău, județul Bacău. Biserica este situată în zona de nord a municipiului, aproape de malurile Bistriţei și ale Bârnadului. Localizată pe actuala stradă Călugăreni, la numărul 9 E, în apropierea vechiului „Obor de vite” şi a fostului „Câmp al Poştei”, Biserica pentru deficienţi de auz „Acoperământul Maicii Domnului” Bacău, căci așa a avut titulatura din anul 2007, anul când a luat ființă și până în anul 2015, când a devenit parohie cu enorie, ,, Sfântul Andrei Criteanul” fiind ocrotitorul deficienților de auz și de vorbire. Înființarea unui astfel lăcaș de cult, constituie o etapă de pionerat, atât pentru judeţul Bacău, cât şi la nivelul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Locul ales pentru delimitarea spaţiului sacru a implicat, pe de o parte, căutarea soluţiilor optime de amplasare și construire de către preotul Gabriel Ichim – Radu, iar pe de altă parte de acordarea girului proteguitor al Î.P.S. Eftimie Luca şi al .P.S. Arhiereu – vicar Ioachim Băcăoanul.
Lăcașul de cult
Punerea pietrei de temelie a avut loc pe data de 18 noiembrie 2008, de către Î.P.S. Ioachim. Lucrările au început pe data de 1 mai 2010, iar după turnarea din beton şi piatră de carieră a fundaţiei şi a soclului, a fost ridicată o biserică din lemn, fiind o combinare a stilului gotic cu cel bizantin, într-o sinteză originală, aducând o transplantare a stilului arhitectural religios maramureşean pe plaiurile moldave. A fost construită în decursul a doar 26 de zile, de nouă meşteri din Bârsana , fiind sfinţită, pe data de 2 octombrie 2010. Aranjamentul general al părţilor componente şi detaliile decorative individuale, nu fac decât să completeze, în mod fericit, aspectul general al edificiului. Structura tradiţional-maramureşeană de lemn preia din arhitectura religioasă a edificiilor religioase de zid.
Îmbinarea tălpilor de stejar, cât şi a bârnelor din lemn de brad (dispuse în cununi orizontale), s-a realizat, la capete, în cheotori „coadă de rândunică”. Cornişa iese în evidenţă printr-un model anume, iar consolele susţin cununa de bârne numită cosoroabă. Pe întreaga sa suprafaţă acoperişul este „căptuşit” cu şindrilă din lemn de brad. Planul dreptunghiular, stil navă, include pridvorul deschis, având tălpile îmbinate în cheotori „drepte” şi stâlpi din lemn de stejar, ciopliţi după modelul torsadei. Intrarea spre pronaos/„tindă” se face printr-o uşă din aceeaşi esenţă de lemn. În interior, deasupra pronaosului este ridicat turnul compus din două etaje suprapuse, cel superior cu o galerie de opt arcade (unde se găseşte clopotul), continuat de săgeata coifului conic. Înălţimea turnului respectă proporţia construcţiei pe care o surmontează, având 23 de metri. În interior, din trunchiul turnului se desprinde cafasul/balconul („scoruşul” maramureşean). Naosul are drept caracteristici bolta semicilindrică, care se racordează pereţilor laterali, precum şi ferestrele de mari dimensiuni, de pe ambele laturi ale edificiului. Explicaţia: lumina care trebuie să ofere posibilitatea vizualizării maxime, de către cei cu deficienţe de auz , vizualizare atât a ceea ce se petrece dincolo de catapeteasmă, în altar, unde preotul realizează prin anumite gesturi şi cuvinte legătura cu Dumnezeu, cât şi a interpretului (cu locul bine delimitat pe „soleea”, în partea stângă a altarului), care interpretează prin semne, înţelesul deplin al gesturilor preotului. Altarul are formă hexagonală și este despărțit de naos de o catapeteasmă sculptată în lemn de stejar și paltin. Pictura este realizată pe lemn, în tehnica tempera, cu fondul în foiţă de aur iar reprezentarea sfinţilor este în mărime aproape naturală. Mobilierului specific din interior și elementele arhitecturale din exteriorul bisericii (pangar, lumânărar, capelă mortuară octogonală şi casă parohială), au fost realizate de mesteri lemnari din localitatea Oglinzi judetul Neamț.
Preoți slujitori
- Gabriel Ichim-Radu
De la înființare: 01 februarie 2007 și până în prezent.
Sfințiri,resfințiri, slujbe cu arhiereu
– 18 noiembrie 2008- P.S Ioachim Băcăoanul , arhiereu vicar al Episcopiei Romanului și Bacăului a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie;
– 02 octombrie 2010- P.S Ioachim Băcăoanul , arhiereu vicar al Episcopiei Romanului și Bacăului a oficiat slujba de sfințire a bisericii.
Întocmit,
Pr. Gabriel-Ichim Radu