Taina Sfântului Maslu, conferință și concert în premieră la Parohia „Sf. Gheorghe” din Bacău
Joi, 23 martie, în Parohia „Sfântul Gheorghe” a avut loc conferința pe tema „De ce ne este teamă să îmbătrânim? Axiologia senectuții”, susținută de pr. profesor Ilarion Mâță, consilier eparhial al Sectorului Misiune și Filantropie al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Seara duhovnicească propusă de preoții parohiei a debutat cu oficierea Tainei Sfântului Maslu de către un sobor de preoți din Cercul pastoral „Pr. prof. Constantin Leonte” și s-a încheiat cu un scurt florilegiu de cântări specifice Postului Mare în interpretarea corului format din cântăreți bisericești ai parohiilor din Protoieria Bacău.
Conferința „De ce ne este teamă să îmbătrânim? Axiologia senectuții” susținută de părintele prof. Ilarion Mâță cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a constat într-un dialog între auditoriu și conferențiar pe temele acute care privesc viața persoanelor vârstnice în România. Conform datelor obținute la cel mai recent recensământ peste 3 milioane de români sunt astăzi la vârsta senectuții, iar statisticile apreciază că până în anul 2050 numărul acestora se va dubla în România. Procentul mare al celor bătrâni, bolnavi și, mulți dintre ei, singuri impune necesitatea adaptării politicilor sociale la nevoile specifice acestei categorii de populație. Biserica însăși face eforturi de a îmbunătăți, cât îi stă în putință, viața acestor categorii de persoane. În discuțiile avute cu credincioșii prezenți, părintele Ilarion Mâță, director al Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice de la Hârja, a prezentat posibile soluții la unele dintre problemele ridicate de aceștia: singurătatea, boala, neputința, izolarea, sentimentul inutilității specifice acestei categorii sociale. Cei prezenți au putut afla cu acest prilej că în Protoieria Bacău, din inițiativa părintelui protopop Eugen-Ciprian Ciuche și cu binecuvântarea chiriarhului, funcționează cele mai multe centre de socializare pentru bătrâni din țară
La Hârja, în Centrul rezidențial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, peste 100 de bătrâni primesc asistență socio-medicală și spirituală, beneficiind de socializare, alături de tinerii din Centrele pentru copii și tineret, terapii medicale și ocupaționale, alături de angajați și voluntari. Prin exemplul de bune practici pe care îl dă Asociația „Ștefan cel Mare – Hârja” pot fi ajutați mulți vârstnici de pe cuprinsul întregii Arhiepiscopii.
Prezentând datele obținute în cadrul unui sondaj desfășurat special în vederea pregătirii acestei conferințe, părintele Ilarion Mâță a arătat celor prezenți perspectiva pozitivă asupra bătrâneții pe care o au tinerii, care identifică atât greutățile, cât și valorile pe care le aduce cu sine bătrânețea, răspunzând astfel uneia dintre temele propuse: „Bătrânețea – binecuvântare sau blestem”.
Părintele consilier a apreciat și activitățile dedicate bătrânilor din parohia Sfântul Gheorghe, care, pe parcursul întregului an beneficiază de cateheze, ajutoare materiale la Paști și la Crăciun pentru cei cu situație materială precară și continuă asistență religioasă oferită de preoții parohiei – pr. paroh Gheorghe Chirica și preoții co-slujitori pr. Ciprian-Ioan Ignat și pr. Viorel-Adrian Popa.
La finalul conferinței interactive, după ce pr. protoiereu Eugen Ciuche a dat citire rugăciunii alcătuite de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântarea persoanelor vârstnice, părintele Ilarion Mâță a făcut celor prezenți o surpriză și o bucurie oferindu-le în dar, cu ajutorul voluntarilor ASCOR Bacău, câteva dintre catrenele dedicate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim persoanelor vârstnice.
În continuare, corul cântăreților din Protoieria Bacău, dirijați de pr. protopop Eugen-Ciprian Ciuche, spre bucuria tuturor celor prezenți, tineri și vârstnici, a interpretat, în premieră, câteva cântări specifice Postului Mare și Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română.
Împletind cu succes rugăciunea specifică Postului Mare cu partea culturală, seara zilei de 23 martie s-a înscris în cadrul activităților prilejuite de anul omagial și comemorativ 2023 dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pastorației persoanelor vârstnice, cât și imnografilor și cântăreților bisericești. (Mioara Ignat)