Rânduiala Sfintei Proscomidii explicată credincioșilor din Parohia „Sfântul Gheorghe” din Bacău

Proiectul Protoieriei Bacău intitulat „Hristos-lauda bătrâneților mele” și-a urmat calendarul evenimentelor propuse pentru Parohia „Sfântul Gheorghe” din Bacău. Părintele paroh Gheorghe Chirica și părintele Adrian Viorel Popa, nou slujitor al parohiei, au explicat credincioșilor prezenți rânduiala Proscomidiei. 

Proscomidia, fiind un serviciu liturgic pe care preotul îl desfășoară în taina dimineții, în spațiul Sfântului Altar, rânduiala și semnificația acesteia este puțin cunoscută de către credincioși. Vrând să răspundă întrebărilor adresate de către enoriași, cei doi preoți au săvârșit această rânduială în mijlocul bisericii, acolo unde cei prezenți au putut vedea acțiunile slujitorului însoțite de explicații. 

Părintele Gheorghe a explicat credincioșilor faptul că ritualul proscomidiei reprezintă referatul biblic al morții și Învierii Domnului. Mai mult decât atât, cei prezenți au aflat faptul că ei sunt cei care oferă, prin darul prescurii și a vinului adus la Sfântul Altar, materia cu care preotul pregătește cinstitele Daruri spre a fi sfințite. Enoriașii au văzut cum pe Sfântul Disc sunt așezate, pe lângă Sfântul Agneț, miride pentru Maica Domnului, Sfinții Îngeri, Sfinții Apostoli, Sfinți Mucenici și Cuvioși, arhiereul locului, cârmuitorii țării și ctitorii bisericii. Mai mult decât atât, credincioșii adunați au aflat cu bucurie ca la același Sfânt Jertfelnic sunt așezate de asemenea miride pentru ei, însoțite de rugăciuni pentru felurite trebuințe, dar și pentru cei care au trecut în veșnicie. Astfel, Proscomidia devine loc de întâlnire a celor vii și a celor adormiți, la umbra lui Hristos cel jertfit pentru mântuirea oamenilor la fiecare Sfântă Liturghie. 

Următoarea întâlnire a acestui centru de socializare pentru vârstnici va avea loc miercuri, 10 Noiembrie, atunci când preoții le vor vorbi celor prezenți despre Taina Sfintei Spovedanii, ca mijloc de curățire și apropiere de Dumnezeu în timpul postului Nașterii Mântuitorului. 

You may also like...