Seară cultural-duhovnicească la Biserica „Sfântul Ioan” din Bacău

Cu prilejul „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și a „Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, joi, 3 Martie 2022, la biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Bacău a avut loc o seară cultural-duhovnicească pentru omagierea Sfântului Simeon Noul Teolog.

La inițiativa și invitația Pr. Marius-Leonard Popescu, parohul bisericii, au conferențiat Pr. Ioan Bârgăoanu, protoiereul Protopopiatului Onești și Prof. Dr. Nicu Gavriluță de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din Iași. Evenimentul s-a desfășurat în colaborare cu Asociația Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” din Bacău, sub coordonarea doamnei profesoare Teodora Plăeșu și a adus în prim-plan personalitatea marcantă a Sf. Simeon Noul Teolog. Evenimentul a început prin rostirea unei rugăciuni pentru pace, alcătuită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim în contextul conflictului din Ucraina. Primul vorbitor al acestei seri cultural-duhovnicești a fost Pr. Ioan Bârgăoanu care a prezentat aspectele importante ale Sfântului Simeon. Părintele Protoiereu ne-a prezentat modul prin care rugăciunea lucrează în viața oamenilor, accentuând faptul că aceasta trebuie să fie „cât de scurtă, cât de deasă și cu multă smerenie”. Toată învățătura ortodoxă ajută inima omului, rugăciunea fiind asemenea unui transplant prin care se scoate din inimă „pământul” și se pune Cerul.

Domnul Profesor Nicu Gavriluță a adus în atenția credincioșilor actualitatea învățăturilor Sfântului Simeon Noul Teolog. Din cele 225 de capete de învățătură, domnul profesor a selectat 5 texte pe care le-a pus la sufletul auditoriului printr-o interpretare care demonstrează actualitatea acestora. Mai mult decât atât, domnul Gavriluță a vorbit despre conflictul armat din Ucraina, sugerându-le oamenilor să folosească „armele” duhovnicești, rugăciunea și smerenia, pentru a trece prin această criză, invocând exemplul strămoșilor noștri care au dat un sens spiritual conflictelor secolului al XX-lea.

La final, Pr. Eugen Ciuche, protoiereul Protopopiatului Bacău, a mulțumit invitaților și i-a îndemnat pe cei prezenți să pună în practică învățăturile primite în această seară duhovnicească. Evenimentul s-a încheiat cu o altă rugăciune pentru pace rostită de Pr. Adrian Alexandrescu, inspector de Religie din Bacău. (Vlad Țuțurlan)

You may also like...