Proiectul Catehetic al Protoieriei Bacău „100 de cateheze pentru Postul Mare” a debutat în Parohia Sf. Nicolae – Buhuși

Vineri, 10 martie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia Sântul Nicolae – Buhuși, Protopopiatul Bacău, a debutat Proiectul Catehetic „Mergând învățați toate neamurile” etapa „100 de cateheze pentru Postul Mare”.
Acest proiect, este un proiect al Protopopiatului Bacău care a avut în desfășurare o primă etapă în Postul Crăciunului urmând ca în Postul Mare să se desfășoare etapa „Doamne și Stăpânul vieții mele”.

Activitatea s-a desfășurat după săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, părintele Munteanu Sorin prezentând cateheza cu tema „Taina Spovedaniei întâlnirea omului cu Dumnezeu”, o temă actuală care se referă la pocăință în mod special acum când ne aflăm în această perioadă de pregătire spirituală și urcuș duhovnicesc spre sărbătoarea Învierii Domnului.

Părintele Sorin a explicat credincioșilor faptul că Taina Spovedaniei este taina împăcării omului cu Dumnezeu fiind ca și rugăciunea termometrul și respirația vieții duhovnicești creștine. Credincioșii au primit următoarele învățături: faptul că trebuie să ne spovedim pentru a ne împărtăși pentru că dorim Învierea și viața veșnică, că spovedania nu trebuie amânată și că nu există om fără de păcat. Tot acum s-au făcut și căteva recomandări ce ar trebui respectate atunci când credinciosul vine la duhovnic: să nu aibă rușine, să nu se dezvinovățească, să nu se ascundă păcatele, să existe sinceritate și hotărârea de a nu mai păcătui.

S-a creat un dialog, prin care s-a solicitat din partea credincioșilor să se răspudă pentru o mai bună fixare la următoarele întrebări: Ce este Taina Pocăinței?, Cine a întemeiat această Taină?, Ce păcate iartă această Taină?, Cine poate spovedi?, De câte ori ne spovedim?, Pe cine nu poate dezlega duhovnicul?, Cum trebuie să fie adevărata Spovedanie? Păcatele spovedite o dată trebuie spovedite de mai multe ori la duhovnic?

La final credincioșii au primit spre meditație asupra temei dezbătute un fragment referitor la Taina Spovedaniei al părintelui Alexander Schmemann: „Este uşor, într-adevăr, să mă spovedesc că nu am postit în zilele rânduite, că nu mi-am făcut rugăciunile sau că m-am mâniat. Este un lucru diferit, totuşi, acela de a realiza dintr-o dată că am pângărit şi că mi-am pierdut frumuseţea sufletească, că sunt departe de adevărata mea casă, de adevărata mea viaţă, şi că ceva preţios, curat şi frumos a fost rupt fără speranţă în structura intimă a existenţei mele. Aceasta şi numai aceasta este pocăinţa, dorinţa adâncă de a te reîntoarce, de a te înapoia, de a recăpăta căminul pierdut.”
În perioada Postului Mare această temă va fi prezentată și credincioșilor din Parohiile Orbic și Sf. Trei Ierarhi din Buhuși.

You may also like...