Noi vizite pastorale la domiciliul persoanelor vârstnice din Parohia Sfântul Nicolae – Buhuși

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și prin grija părintelui Paroh Vasile Cozma, în Parohia Sf. Nicolae – Buhuși a fost implementat, în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, proiectul social de ajutorare și îngrijire a persoanelor vârstnice din această parohie. Biserica este chemată să gândească noi forme și metode pastorale actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile și așteptările bătrânilor.

După o perioadă îndelungată rezultatele sunt încurajatoare, în sensul că au fost depistate persoane vârstnice aflate în singurătate, în neputință, unele dintre ele și cu mijloace materiale modeste cu care reprezentanții Bisericii Sf. Nicolae, alături de grupul voluntarilor au reușit să creeze o strânsă legătură, devenind astfel o mică familie.
În fiecare săptămână aceste persoane primesc vizita preotului pentru asistență, religioasă (știind că nu există un mod anume al Biseri¬cii de a le spune celor în vârstă că îi iubeşte, altfel decât dăruindu-L pe Hristos), pentru discuții legate de problemele și trăirile omului în această perioadă a vieții, dar și vizita voluntarilor în vederea desfășurării și ducerii la bun sfârșit a unor activități gospodărești. Multe din aceste persoane se află în neputință fizică, având nevoie de ajutor la treburile casnice.

Mai mult decât atât, aceste persoane au înțeles că primind ajutor pot și ele deveni brațul întins al lui Dumnezeu față de alți semeni, nedorind să fie percepuți ca o povară și dorind la rândul lor să contribuie cu ce pot în dezvoltarea acestui proiect de suflet. În acest sens avem cazul doamnei Zăbavă Elvira, o bătrânică a parohiei noastre, de toată isprava, care, deși face parte ca beneficiar din proiect a dorit să contribuie din puținul dumneaei cu un ajutor financiar, pentru ca și alții să fie parte a bucuriei trăite de ea.
Menționăm faptul că proiectul s-a permanentizat în această parohie, urmând ca, o dată cu trecerea timpului, să încercăm o dezvoltare mult mai ambițioasă, să înmulțim activitățile noastre pentru ajutorarea bunicilor, oferindu-le un sprijin concret ca semn al prețuirii lor și al comuniunii între generații, între tineri și părinți sau între nepoți și bunici.

You may also like...