Proiectul „Hristos – lauda bătrâneților mele” implementat pentru al doilea an în Parohia „Sfântul Nicolae – Buhuși”
Pentru al doilea an consecutiv, în Parohia Sfântul Nicolae – Buhuși, a fost implementat programul socio-educațional al Protoieriei Bacău intitulat „Hristos lauda bătrâneților mele”, program ce se adresează în primul rând persoanelor vârstnice din cadrul fiecărei parohii. Întâlnirile se defâșoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la recomandarea părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche și prin implicarea părintelui paroh Vasile Cozma și a părinților slujitori din parohia buhușeană.
Tema dezbătută, intutulată „Sfânta Parascheva, model de sfințenie, atât pentru tineri cât și pentru cei bătrâni”, s-a desfășurat pe parcursul a două zile, respectiv 13 și 14 octombrie 2022, când Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, această sărbătoare fiind al doilea hram sau hramul mic al parohiei.
În ziua premergătoare hramului, părintele paroh Vasile Cozma a vorbit despre dăruirea pe care au avut-o credincioșii, care au ridicat această biserică împreună cu părintele Gheorghe Crețu pe vremea foametei, în condiții grele, între anii 1930 – 1947. Mai mult decât atât, credincioșii de atunci au avut bucuria ca la data de 6 iulie 1947, când a avut loc sfințirea bisericii, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva să fie aduse în zona comunei Berești – Bistrița, Bacău, în pelerinaj pentru a se face rugăciuni pentru seceta care exista în acel moment, prilej cu care au poposit și la Buhuși în ziua sfințirii, rămânând peste noapte aici, primind evlavia credincioșilor, care au venit până dimineață spre închinare.
Tot acum părintele a amintit faptul că din delegație au facut parte Arhiereul Vicar al Mitropoliei Moldovei, Justinian Vasluianul, care în anul 1948 este ales al III-lea patriarh al României și Arhimandritul Teoctist Arăpașu mare ecleziarh al Catedralei Mitropolitane de la Iași, care va fi ales mai târziu al V-lea patriarh la României.
În ziua hramului părintele Sorin Munteanu a vorbit credincioșilor despre modelul de sfințenie pe care îl transmite Sfânta Parascheva și evlavia credincioșilor care vin în pelerinaj la sfintele sale moaște. A fost amintit și faptul că în decursul istoriei, pe uscat sau pe apă, în toată zona Peninsulei Balcanice, între ieniceri și spahii, sau între prinți și clerici creștini, sfintele sale moaște purtate cu cinste aduceau la sine, cum aduc și astăzi, mulțimi de credincioși, care dobândeau și continuă să dobândească, prin mijlocirile sale, alinare, întărire, încredere și nădejde în ajutorul și iertarea lui Dumnezeu.
Momentul cultural duhovnicesc s-a încheiat cu o agapă creștină, fiecare credincios meditând la modul și mijloacele cu care poate transpune în viața lui modelul Sfintei Cuvioase Parascheva.