Proiectul „100 de Cateheze în Postul Crăciunului” implementat în Parohia „Sfântul Nicolae” Buhuși

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, vineri, 25 noiembrie 2022, la Parohia „Sfântul Nicolae” Buhuși, Protopopiatul Bacău a fost implementat proiectul catehetic „100 de Cateheze în Postul Crăciunului” parte integrantă dim proiectul mai vechi al Protoieriei Bacău intitulat „Mergând învățați toate neamurile” desfășurat pe toată durata postului Nașterii Domnului.

Preotul Munteanu Constantin Sorin, slujitor al parohiei, a prezentat credincioșilor cateheza despre „Rugăciunea minții coborâtă în inimă ca mijloc de legătură spirituală intimă pe care omul o poate avea cu Dumnezeu.” Credicncioșii au aflat că această rugăciune a minții duce la metanoia – pocăință care nu este un act singular ci un eveniment care se întinde de-a lungul întregii vieți. Rugăciunea minții coborâtă în inimă ne face să dăm atenție la ceea ce spunem și cum o spunem, rugăciunea nu va mai fi controlată de timp, spațiu sau activitate, pentru că inima noastră se îndreaptă către Dumnezeu în toată vreamea.

S-a pus întrebarea din partea credincioșilor, cum ne putem concentra la rugăciune ca mintea să nu fugă părintele răspunzând că mintea este transpusă prin harul lui Dumnezeu într-o stare de rugăciune, în care orice hoinăreală deșartă a gândurilor încetează și mintea se oprește, se fixează și își îndreaptă privirea ochilor săi neîncetat spre Dumnezeu. Rugăciunea devine spontană și firească ca și respirația, pentru că rugăciunea este respirația spirituală a sufletului, viața lui adevărată și autentică.

Sfatul părintelui pentru o bună concentrare a fost acela că fiecare credincios va trebui să-și amintească mereu și mereu că este întotdeauna în prezența lui Dumnezeu, să – I vorbească direct și simplu și doar atât cât poate, pentru că o dată cu vremea va descoperi că timpul pe care îl petrece în rugăciune crește. Concluzia a fost că rugăciunea este o minune care face minuni pentru că îl coboară pe Dumnezeu și înalță sufletul nostru către El.

You may also like...