Parohia „Sfinții Apostoli” din Bacău a găzduit întrunirea Cercului Pastoral Nr. 2 al Protoieriei Bacău
Marți, 18 octombrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Bacău” din Protoieria Bacău a fost gazda întrunirii Cercului Pastoral Nr. 2 „Preot Constantin Leonte”. Sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, slujitorii sfintelor altare au săvârșit Sfânta Liturghie, iar după cum este obiceiul întâlnirilor Cercurilor Pastorale, au fost rânduiți doi preoți care au cuvântat pe marginea a două teme care fac referire la însemnătatea Anului Omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.
Evenimentele zilei au debutat cu slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie, în cadrul căreia credincioșii care s-au pregătit s-au împărtășit cu Sfintele Taine. După citirea pericopei evanghelice, părintele Gheorghe Chirica, parohul bisericii „Sfântul Gheorghe” din Bacău a susținut tema intitulată „Învățătura Sfântului Simeon Noul Teolog despre rugăciune”. Din expunerea părintelui auditoriul a putut afla particularități despre rugăciunea isihastă în general, iar în particular despre modalitatea propusă de către Sfântul Simeon cu privire la săvârșirea rugăciunii. Aceasta, zice Sfântul, trebuie să fie curată și izvorâtă din lăuntrul inimii, având nădejdea unui Dumnezeu iubitor care ascultă și împlinește rugăciune celui curat și smerit cu inima.
Apoi, la momentul împărtășirii clericilor, părintele Laurențiu Ilisei, parohul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul băcăuan Izvoare, a prezentat poporului tema intitulată „Model de rugăciune stăruitoare manifestate de femeile credincioase emblematice din Vechiul și Noul Testament”. Credincioșii prezenți au aflat despre stăruința femeilor ca model de râvnă și dăruire exemplificată în rugăciunea lor curată. Totodată părintele Laurențiu a îndemnat prin cuvântul lui la urmarea acestor femei, având ca temei și sprijin textele Sfintei Scripturi care păstrează și propovăduiesc modelul lor.
În continuare a urmat săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de obște unde s-au rostit rugăciuni de binecuvântare și tămăduire a tuturor suferințelor sufletești și trupești, dar și pentru pacea și buna stare a sfintelor lui Dumnezeu Biserici.
Înainte ca poporul alături de slujitori să continue programul zilei, părintele protoiereu a apreciat râvna pastorală a părintelui paroh Constantin Abageru, care alături de părintele inspector Adrian Alexandrescu oferă credincioșilor parohiei programe duhovnicești-culturale multiple prin intermediul cărora enoriașii se pot apropia unii de alții și mai presus decât atât, se pot apropia și mai mult de Dumnezeu. În acest sens, părintele proptopop a dăruit din partea ierarhului o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva pe Tron, asemenea celei din Catedrala Arhiepiscopală din Roman, părintelui paroh. De asemenea, o icoană cu Sfinții Isihaști a fost oferită în semn de prețuire pentru cuvântul cu putere multă, și preoților Laurențiu Ilisei și Gheorghe Chirica, oratorii întrunirii. Tot acum, părintele protoiereu a prezentat credincioșilor și dorința preoților parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de a se alătura proiectului Protoieriei Bacău intitulat „100 de cateheze în Post” care își propune ca începând cu data de 15 noiembrie să însumeze 100 de cateheze cu tematica Anului Omagial, susținute în parohiile urbane și rurale ale Protoieriei Bacău.
În cuvântul său, părintele paroh Constantin Abageru a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare, precum și colegilor preoți pentru prezență. Tot acum părintele a prezentat părintelui protopop și credincioșilor activitățile social-educaționale pe care părintele le realizează pentru beneficiarii Centrului de Socializare Vârstnici „Sfânta Filofteia”, inaugurat anul trecut spre folosul sufletesc al credincioșilor