Întâlniri dedicate vârstnicilor la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bacău

Ca de fiecare dată, întâlnirea din data de 14.02.2023 a seniorilor de la Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bacău a început cu participarea acestora la Sfânta Liturghie, după care s-au retras în casa praznicală pentru a servi o mică gustare și a continua activitățile propuse.

Primul subiect abordat a fost „Voluntariatul în Biserică”, participanții aflând despre legislația în vigoare, procedura de înscriere, documentele care ar trebuie completate și, mai ales, cum se pot implica în activitățile parohiei. Pentru că voluntariatul nu ține cont de vârstă și este o formă de milostenie atunci când timpul lor este oferit cu drag și necondiționat.

A urmat ca temă de discuții „ Triodul – perioada de pregătire pentru Canonul cel Mare”. Seniorii au aflat ce înseamnă Triodul nu doar ca denumire, cât și ca rânduială și cântări și care sunt duminicile din această perioadă, punându-se accent pe Duminica Înfricoșatei Judecăți, care urmează în această săptămână. „Este acum, pentru că Înfricoșata Judecată concentrează toate virtuțile omului în una singură: milostenia. Pentru că dacă ești milostiv, în principiu le poți face pe toate celelalte” a precizat pr. paroh Constantin Abageru.

Al treilea subiect a fost „Ce vede sufletul după moarte”. După vizionarea unui film tematic discuția a fost interactivă, încercând să facă puțină lumină în acest necunoscut. Seniorii au primit răspuns la diversele lor întrebări cum ar fi:care este rânduiala înmormântării și care sunt rugăciunile care se rostesc?, cum trebuie pregătit trupul, dar mai ales sufletul celui adormit și cum trebuie să ne raportăm la acest lucru?, ce reprezintă prosopul care se pune la lumânare?, ce sunt rugăciunile de la Stâpli?, de ce se vorbește despre viața celui adormit la finalul slujbei de înmormântare?, de ce nu trebuie să te temi de moarte?, etc.

Concluzia la care au ajuns este că veșnicia este atât de frumoasă încât nu ar trebui să ne temem de ea.

You may also like...