Hram la Centrul Socio-Cultural „Sfânta Filofteia” al Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bacău

Marți, 07 decembrie 2021, seniorii Parohiei Ortodoxe „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bacău au prăznuit-o pe Sfânta Muceniță Filofteia, ocrotitoarea Centrului socio-cultural al parohiei. Prima parte a actitivtății a început cu participarea la Sfânta Liturghie după care seniorii, sub îndrumarea prărintelui paroh Abageru Constantin s-au retras în casa de prăznuire pentru a continua programul stabilit și a participa la hramul Centrului. 

A doua parte a activității a debutat cu pomenirea ctitorilor așezământului și a celor adormiți din familiile participanților, precum și sărbătorirea tuturor celor prezenți. Activitatea a continuat cu vizionarea unui film despre viața Sfintei Filofteia și cu discuții pe marginea celor vizionate, pornind de la întrebări cum ar fi: „dacă am fi fost în locul tatălui Sf. Filofteia, cum am fi procedat?”, „ De ce a permis Dumnezeu așa ceva?”, „Există în spiritualitatea creștină a situație asemănătoare?”,etc.

„Fiecare om are timpul lui. Nu putem grăbi pe nimeni niciodată. Indiferent cât i-ai spune unui om, indiferent câte zeci de argumente i-ai aduce, el nu le va asculta. Pentru că nu poți să forțezi cu nimic și să direcționezi omul către Dumnezeu, decât atunci când omul are disponibilitate. Spiritualitatea ortodoxă niciodată nu forțează pe nimeni, ci doar prezintă tiparul și locul. Aici este Biserica, cine vrea să vină știe că o poate găsi. Ai unde ajunge, pentru că Biserica te așteaptă. Dumnezeu este atemporal, dar El nu forțează lucrurile, ci le lasă să se desfășoare în logica timpului, printre oameni. Iar ca să te mântuiești, o poți face la orice vârstă”, a precizat părintele Constantin Abageru, explicând suferința Sfintei și faptul că Dumnezeu a rânduit ca de la o vârstă fragedă să o cheme la El.

Activitatea face parte din programul „Hristos – lauda bătrâneților mele”, implementat de către Protoieria Bacău în parohiile din cuprinsul acesteia.

You may also like...