Popasuri duhovnicești pe meleaguri ieșene alături de vârstnicii Centrului „Sfânta Filofteia” al Parohiei „Sfinții Apostoli” din Bacău

Marți, 14.12.2021,  seniorii participanți la activitățile Centrului de socializare a persoanelor vârstnice din Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bacău, însoțiți de către părintele Abageru Constantin au continuat popasurile duhovnicești, de această dată în județul Iași, prilej de întărire sufletească și a credinței. Activitatea încadrată în calendarul proiectului Protoieriei Bacău „Hristos-lauda bătrâneților mele” a început cu Sfânta Liturghie, după care seniorii au plecat în pelerinaj la Catedrala Mitropolitană, Manăstirea Sfinții Trei Ierarhi și Mănăstirea Vlădiceni. Pe drumul către Iași pelerinii au primit informații despre istoricul municipiului Iași și a locurilor pe care le vor vizita.

Primul popas a fost la Catedrala Mitropolitană unde pelerinii s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Paracheva, ocrotitoarea Moldovei, dar și a fiecăruia dintre noi, aducându-i prinos de recunoștință pentru toată ocrotirea și toate darurile pe care ni le-a făcut. Tot aici pelerinii au vizitat Muzeul Mitropolitan, care este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane, impresionant nu doar prin modul de organizare, dar mai ales prin exponatele prezente în fiecare dintre săli.

Următoarea oprire a fost la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi. Concepută că un ansamblu mănăstiresc tradiţional Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” este până astăzi unul dintre cele mai renumite complexe de artă feudală românească. Pelerinii au rostit rugăciuni către Maica Domnului și Sfânta Cuvioasă Parascheva și au cântat colinde.

Ultimul popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea Vlădiceni unde părintele Iachint, după ce a citit pelerinilor rugăciuni de delezgare pentru perioada postului le-a ținut un cuvânt de învățătură: „să căutăm să ne zidim sufletește cât mai mult, în Taina Spovedaniei, în Taina Sf. Împărtășanii și la rugăciunea personală. Când mergem într-un pelerinaj, mergem să ne întâlnim cu Dumnezeu, să ne îngrijim de odihna sufeltului, de pacea noastră de care avem atât de mare nevoie. Ieșind și căutând pe Dumnezeu, de fapt ne căutăm pe noi înșine. Să căutăm să trăim cât mai frumos, să ne amintim să iertăm. Aveți grijă de sufletele voastre, de mintea voastră, de Liturghia  voastră și să o prețuiți, de duhovnicii voștri și să-i prețuiți, pentru că sunt daruri trimise de Dumnezeu”.

 Pe drumul de întoarcere către casă părintele Constantin a susținut o cateheză având ca temă: nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. „Hristosul pe care-l așteptăm la Crăciun este al tuturor. De aceea și cei săraci și cei bogați și cei din slujire și cei din slujirea înaltă se consideră binecuvântați de Dumnezeu și toți Îl primesc ca Dar. De aceea facem și noi daruri la Crăciun, pentru faptul că așa cum Cerul ne-a oferit nouă cel mai frumos Dar, la fel și noi încercăm să imităm Cerul prin darurile pe care le facem. Nu facem daruri pentru a primi lauri, ci facem daruri pentru a-i învăța și pe ceilalți să dăruiască și ei. Dumnezeu este Cel care se smerește și care știe să coboare la nivelul fiecăruia dintre noi. Și ne îndeamnă și pe noi să coborâm la nivelul fiecăruia: a copiilor, a bătrânilor, a celor suferinzi, a celor care nu au o bucată de pâine, a celor care încearcă să se bucure de Crăciun”, a precizat părintele Constantin Abageru.

Carla Livia Pișcu

You may also like...