Proiectul de solidaritate „Să ne rugăm pentru Pacea lumii!” a fost implementat la Parohia „Sfinții Apostoli” din Protoieria Bacău

Proiectul de solidaritate al Protoieriei Bacău intitulat „Să ne rugăm pentru Pacea lumii!” a fost implementat marți, 1 martie 2022 și la Parohia „Sfinții Apostoli” din Parcul „Mircea Cancicov” al Municipiului Bacău. Evenimentul a adunat în slujirea Sfintei Liturghii sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, preoți care derulează activități în cadrul Centrelor de Socializare pentru Vârstnici inaugurate în parohiile păstorite.

Activitatea de la „biserica din parc” a coincis și cu ziua din săptămână dedicată întâlnirilor din cadrul Centrului de Socializare pentru Vârstnici „Sfânta Filofteia” al parohiei băcăuane. În cadrul Sfintei Liturghii, au fost rostite rugăciuni special alcătuite de către ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române pentru încetarea războiului și pentru revărsarea păcii lui Dumnezeu peste poporul Său. 

După săvârșirea slujbei, preoții, alături de enoriași adunați de la mai multe centre de socializare ale parohiilor urbane au mers în casa de prăznuire a gazdei pentru a fi părtași unei agape creștine și pentru a da curs unor discuții despre pacea lăuntrică, despre războiul cel nevăzut și despre dobândirea și menținerea păcii prin rugăciune și comuniune. 

În cadrul celei de-a doua părți a zilei, părintele paroh Constantin Abageru a luat cuvântul și a mulțumit celor prezenți pentru că și-au oferit din timpul lor spre a putea fi prezenți în cadrul acestui eveniment. Totodată, părintele paroh a subliniat faptul că Sfânta Liturghie este prin excelență slujba păcii, începutul acesteia fiind în mod vădit un îndemn și o rugăciune pentru pacea lumii și a sfintelor lui Dumnezeu Biserici. 

În continuare, părintele protopop a cuvântat credincioșilor despre modul în care dobândim fiecare pacea și despre cum reușim să nu ne tulburăm sufletul în fața ispitelor care se năpustesc asupra unui suflet care se roagă și crede în Dumnezeu. În sens duhovnicesc, părintele protoiereu a evidențiat importanța stingerii războiului pe care fiecare om în poartă cu propriile patimi, acesta fiind un prim pas către dobândirea unei păci în relație cu societatea și cu aproapele.

După acestea, părintele inspector Adrian Alexandrescu, slujitor al Parohiei „Sfinții Apostoli” a făcut o incursiune în istoria și etimologia cuvântului „pace” așa cum este el descris în vechile popoare ale lumii sau în marile religii ale omenirii. Din cuvântarea sa, auditoriul a putut observa faptul că pacea despre care se face referire în nenumărate rânduri în cadrul Sfintei Liturghii, nu este nimic altceva decât un mod de viață, o formă de salut sau o modalitate de a conviețui în armonie cu semenii și cu Dumnezeu. 

În încheiere, părintele Ionuț Epure, slujitor al Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău și coordonator al Centrului Socio-Educațional „Osana” a relatat simplitatea cu care este văzuta pacea prin mintea unui copil care spune că o pace adevărată este atunci când doi oameni se înțeleg. Prin aceasta, a menționat părintele Ionuț, nu se înțelege decât faptul că pacea este un lucru elementar, simplu și la îndemână, însă foarte ușor trecut cu vedea, fiind acoperit de cele mai multe ori de propriile orgolii și dorințe.

Protoieria Bacău a luat act de situația oamenilor din Ucraina la îndemnul ierarhului și a inițiat programul intitulat „Să ne rugăm pentru Pacea lumii” care își propune slujirea mai deasă a Sfintelor Liturghii, a Sfintelor Masluri și implementarea de măsuri concrete pentru a sprijini și ajuta un frate aflat într-un impas al vieții. 

 

You may also like...