Sfântul Simeon Noul Teolog a fost prăznuit la parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bacău

Marți, 15 decembrie 2022, seniorii Parohiei Ortodoxe „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bacău s-au reîntâlnit  pentru a socializa și mai ales pentru a se încărca duhovnicește prin intermediul unei noi activități din cadrul Centrului de Socializare Vârstnici „Sfânta Filofteia” al parohiei băcăuane.

Prima parte a activității a început cu participarea la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite după care seniorii, sub îndrumarea părintelui paroh Abageru Constantin, s-au retras în Casa praznicală pentru a continua programul stabilit, cu tema „Sfântul Simeon Noul Teolog – istorie și spiritualitate” și avându-l ca invitat special pe părintele Iulian Popa, parohul bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Bacău.

În contextul Anului comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, al celor trei mari rugători isihaști din epoci diferite, părintele Iulian Popa a prezentat icoana Anului omagial, precum și două icoane ale Sfântului Simeon Noul Teolog: cea cunoscută de majoritatea credincioșilor, precum și cea în care toată persoana sfântului este înconjurat de aură. „Este înconjurat complet, este în Lumină, pentru că el a încercat să scoată în evidență faptul că deageaba te rogi dacă nu reușești să-l aduci pe Dumnezeu în inima ta, să faci să lucreze rugăciunea și astfel văzând cel de lângă tine lucrarea ta, ceea ce tu dai în afară, nimbul acela de rugăciune, să-l determine și pe el să facă același lucru”, ne-a spus părintele Iulian.

După aceea părintele a prezentat contextul istoric și spiritual în care a trăit Sfântul Simeon Noul Teolog, precum și rolul avut de Sfântul Simeon Evlaviosul în viața acestuia.

„Să devenim hristofori și hristocentrici, adică Hristos să fie centrul nostru, să fie în mintea și inima noastră. Atât de mult, prin rugăciune, să coborâm mintea în inimă și să suim inima în minte, încât să simțim că într-adevăr Duhul lui Dumnezeu, Harul Lui coboară în noi.”, a spus în încheiere părintele Iulian Popa. Pentru a aprofunda și mai mult tema aceasta a rugăciunii, următoarea întâlnire cu seniorii Centrului de socializare va avea ca temă „Rugăciunea neîncetată”.

Carla-Livia Pișcu

You may also like...