1 Decembrie în Parohia Siretu: Sfânta Liturghie, pomenirea Eroilor și cântecul copiilor

Ziua Marii Uniri sărbătorită la 1 Decembrie a fost prilej de sărbătoare pentru comunitatea Parohiei Siretu. Zorii zilei au început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către părintele paroh Răzvan-Dimitrie Radu și a continuat cu momente menite să sărbătorească această zi, dar și să cinstească făuritorii celor care au dus la împlinirea actului de la 1918. 

După Sfânta Liturghie a urmat o slujbă de Te Deum în cadrul căreia s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite și s-a cinstit cum se cuvine această zi în prezența celor mici și a enoriașilor prezenți. Părintele Răzvan a explicat tinerilor anumite aspecte religioase și sociale în cadrul cărora s-a înfăptuit Marea Unire și totodată i-a îndemnat pe aceștia la cinstirea celor care au făcut posibil acest lucru. 

A urmat apoi o slujbă de pomenire a Eroilor și a celor care au contribuit la săvârșirea momentului sărbătorit astăzi la Monumentul dedicat eroilor din curtea Bisericii parohiale. Tot acum, o parte din copiii Centrului Catehetic „Sfântul Dimitrie” au intonat cântece patriotice ca omagiu adus acestei zile, sub îndrumarea doamnei Irina Sabău, credincioasă a comunității și profesor de muzică și a doamnei Mirela Benedic, profesor de Religie Ortodoxă la Școala Gimnazială din Letea Veche.

Suflarea adunată la acest moment festiv a revenit apoi în biserică acolo unde s-a împărțit jertfa sfințită. Acesta a fost și un prilej de a derula o nouă activitate din cadrul proiectului Protoieriei Bacău intitulat „Hristos-lauda bătrâneților mele”. Prezența copiilor și a adulților deopotrivă a dat naștere unei acțiuni de tip punte între generații în care cei mici i-au încântat pe cei din urma cu dinamismul specific vârstei, dar și cu alte cântece pregătite, iar tinerii au avut ocazia de a se îmbogăți spiritual din sfaturile primite de la seniorii prezenți. Proiectul va lua sfârșit în ziua pomenirii „Sfântului Nicolae” atunci când copiii vor primi darurile Sfântului și enoriașii vor lua parte la o agapă creștină în cadrul căreia se vor evidenția concluziile activităților desfășurate în decursul celor trei luni de proiect și se vor proiecta evenimente viitoare. 

You may also like...