Cateheză despre Rugăciunea Domnească în cadrul Proiectului Național Catehetic derulat în Parohia Siretu

Sâmbătă, 12 februarie 2022, în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Siretu, comuna Letea Veche a avut loc a treia întâlnire din cadrul Concursului Național Catehetic inițiat de către Patriarhia Română sub egida „Rugăciunea în viața mea”. Alături de părintele paroh Răzvan-Dimitrie Radu au participat 20 de copii care beneficiază cu regularitate de activitățile Centrului Socio-Educațional „Sfântul Dimitrie” care funcționează în cadrul parohiei cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

La această întâlnire, tema catehezei a fost Rugăciunea Domnească sau Tatăl Nostru și a avut în vedere stabilirea și explicarea particularităților acesteia pe înțelesul celor mici. Astfel, părintele Răzvan le-a vorbit copiilor despre felul în care Mântuitorul Hristos a transmis prin viu grai această rugăciune, dar și despre conținutul ei. Prin intermediul explicațiilor și a prezentării, copiii au aflat despre formula de adresare cu care începe rugăciunea, dar și despre cele șapte cereri pe care le cuprinde, primele trei fiind adresate către Dumnezeu, iar următoarele patru, către om.

Cateheza a fost una interactivă, tinerii venind în întâmpinarea părintelui cu întrebări lămuritoare, dar și cu curiozități despre timpul și locul în care trebuie această rugăciune rostită. Tot acum, părintele le-a vorbit și despre forma corectă a rugăciunii, dar și despre pasajele din Sfânta Scriptura în care se vorbește despre aceasta. În încheiere s-a făcut o recapitulare a celor învățate reliefându-se astfel capacitatea de asimilare a noilor cunoștințe dobândite. 

Pentru a pune în practică exercițiul rugăciunii, înainte de servirea mesei, tinerii alături de preotul lor au rostit rugăciunea Tatăl Nostru ca semn al recunoștinței pentru darurile cele bogate cu care Dumnezeu ne hrănește și miluiește de fiecare dată. 

Întâlnirile catehetice propuse în calendarul de activități al Centrului Catehetic din Parohia Siretu vin în contextul în care anul 2022 a fost declarat de către Patriarhia Română ca fiind Anul omagial al importanței rugăciunii în viața creștinului și a Bisericii și Anul omagial al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. Scopul acestor întâlniri este ca tinerii să se apropie de Dumnezeu și Biserica Sa și totodată să înțeleagă folosul cel bun pe care rugăciunea îl aduce în viața lor, aceasta fiind mijlocul de comunicare pe care omul îl are cu divinitatea. 

La finalul programului, a urmat o nouă repetiție a grupului coral din cadrul parohiei intitulat „Privighetorile Siretului”. Acest grup format din 15 copii este coordonat de către doamna Irina Sabău, profesor de muzică și enoriașă a parohiei și de către doamna Mirela Benedic, profesor de Religie Ortodoxă în cadrul Școlii Gimnaziale Letea Veche. Întâlnirile din cadrul grupului au menirea de a pregăti repertorii muzicale pentru evenimentele prilejuite de sărbători sau zile naționale cinstite de către comunitatea parohială și de a înfrumuseța slujbele Sfintelor Liturghii. 

În contextul activităților pentru copiii comunității, Parohia Siretu urmează să ofere meditații gratuite elevilor care vor să aprofundeze cunoștințele primite în băncile școlii. Posibilitatea prezentei acțiuni este prilejuită de către Primăria Letea Veche care a oferit parohiei o sală de clasă în clădirea școlii aflată în vecinătatea bisericii. Pentru început, cu ajutorul unui profesor voluntar vor fi oferite meditații la Matematică în fiecare sâmbătă, pentru două ore, dorindu-se ca pe viitor să poată fi oferite și meditații la Limba și Literatura Română.

You may also like...