În Parohia Siretu a fost inaugurat Centrul Socio-Educațional „Sfântul Mucenic Dimitrie”

Sâmbătă, 10 iulie 2021, Parohia Siretu din comuna Letea Veche a îmbrăcat haină de sărbătoare cu prilejul sfințirii Centrului Socio-Educațional „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Cu activități dedicate săptămânal persoanelor vârstnice și tinerilor, noul Centru își desfășoară programul în Așezământul Social al parohiei și se adaugă celor peste 35 de Centre de Catehizare pentru Copii și Centre de Socializare pentru Vârstnici care funcționează, cu binecuvântarea Inaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop IOACHIM, în Protopopiatul Bacău. La eveniment au fost prezenți PC preot Daniel Ionel Marari, inspector al Biroului de Catehizare și activități cu tinerii, delegat al Centrului Eparhial, și Părintele Protopop Eugen-Ciprian Ciuche, împreună cu un sobor de preoți. 

Programul zilei a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii la care au participat adulți și copii deopotrivă, continuându-se apoi cu activități de tip in-door și out-door, dedicate în mod special tinerilor și copiilor (aflați acum în vacanță). După servirea mesei (oferită prin bunăvoința și dăruirea uneia dintre doamnele din parohia Siretu), copiii, asistați de părinții sau bunicii lor și în compania voluntarilor ASCOR Bacău, s-au bucurat de jocurile și activitățile propuse pentru această zi plină de bucurie.

„Este foarte important  că aceste activități de educație non-formală se desfășoară în mod constant și se derulează în spațiul eclesial, de obicei în casa socială a parohiei, în curtea bisericii sau chiar în biserică, însă mereu ca între prieteni, fără obsesia competiției și a performanței, într-o atmosferă destinsă și într-un mediu interactiv. Prin intermediul jocului învățăm – deși pare o joacă, de fapt este un proces elaborat, bine gândit, prin care urmărim de fapt să formăm caractere, să exersăm deprinderi, să dezvoltăm spiritul de echipă și să valorificăm potențialul creativ al fiecărui copil. JOCUL, de cele mai multe ori, ne dă posibilitatea să  implicăm cel mai mare număr de copii, asigură gradul maxim de socializare, este întotdeauna plăcut și distractiv, formează competenţe-cheie și aduce nenumărate alte beneficii” – a precizat părintele protopop Eugen Ciprian Ciuche.

În cea de a doua parte a zilei, sub protia PC părinte inspector Daniel Marari, a fost oficiată slujba de inaugurare a Centrului Socio-Educațional „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”  din parohia Siretu. În cadrul acestui Așezământ nou înființat va funcționa un Centru Catehetic pentru Copii și un Centru de Socializare  pentru Vârstnici„Cel dintâi se vine ca un răspuns la nevoile tinerilor de a fi formați prin valori morale demne, creștine și sănătoase. Tot aici, cei mici au ocazia să participe la numeroase ore de educație non-formală prin intermediul  jocurilor de echipă și a diverselor activități menite să întărească legătura dintre ei, descoperind astfel în rândul lor prieteni și învățând ceea ce înseamnă conlucrarea, comuniunea și dragostea față de aproapele” – a subliniat părintele Radu Răzvan Dimitrie, parohul comunității din Siretu

Centrul pentru seniori va reprezenta un mijloc de socializare al comunității parohiale prin intermediul cărora vor fi enunțate și tratate diferite probleme din rândul comunității, se vor aduce lămuriri cu privire la anumite aspecte din viața Bisericii sau vor fi împărtășite diferite gânduri și idei ziditoare pentru fiecare. De asemenea în cadrul acestor întâlniri vor fi prezenți diferiți oameni precum medici, preoți, oameni din sectorul juridic etc. pentru a vorbi auditoriului despre noutățile de interes din fiecare domeniu.

În cuvântul său, părintele inspector Daniel Marari a subliniat „nevoia pe care o au tinerii de a se identifica cu valorile morale corecte și bine sădite în societatea zbuciumată a zilelor noastre”. Părintele Protopop a adăugat faptul că „Biserica este limanul celor înviforați, iar prin cadrul centrelor precum acesta inaugurat acum, creștinii au o oază de liniște prin intermediul căreia să poată merge mai departe în corabia mântuirii purtată pe valurile vieții”.

Cele două centre vor avea,alternativ, activități bilunare în zilele de sâmbătă și duminică și vor derula activități în aceste zile preț de 2-4 ore cu cei mici, respectiv 50-60 de minute cu adulții. 

You may also like...