Credincioșii Parohiei Siretu au fost pelerini pentru o zi
În ziua pomenirii Sfântului Ioan Gură de Aur, la inițiativa părintelui paroh Răzvan-Dimitrie Radu și prin intermediul Centrului de Pelerinaj „Meteora” al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, un grup de 32 de credincioși au vizitat mănăstirile din ținutul nemțean pentru o zi. Această inițiativă se înscrie în calendarul de activități al proiectului Protoieriei Bacău intitulat „Hristos-lauda bătrâneților mele” implementat în perioada 1 Octombrie – 15 Decembrie de către Parohia Siretu.
Călătoria duhovnicească a început în dimineața zilei de 13 Noiembrie din fața Bisericii Parohiei Siretu, iar primul popas a fost Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Aici, enoriașii călători au putut admira unicitatea și măiestria arhitecturii vremii care tronează peste acest ansamblu arhiepiscopal. Bucuria pelerinilor a fost dublată de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim în cadrul Sfintei Liturghii ce se desfășura la momentul ajungerii lor.
Fiind în apropiere, grupul de creștini a mers apoi la cea mai veche lavră a Moldovei, Mănăstirea Neamț. Istoria, frumusețea, liniștea sau misterul mormântului Sfântului necunoscut din aleea mănăstirii au fost câteva din stările și sentimentele frumoase pe care le-au trăit toți cei care au călcat pragul acestei mănăstiri. Următoarea oprire a grupului a fost Mănăstirea Sihăstria. În aceasta oază de liniște, pelerinii au vizitat cele două lăcașuri de cult ale obștii monahale, chilia unde s-a nevoit vrednicul de pomenire, Părintele Cleopa Ilie, dar și cimitirul mănăstirii, numit cu evlavie de către popor, „Grădina cu sfinți”. La prânz, popasul călătorilor a fost Mănăstirea Secu. După vizitarea ctitoriei domnitorului Nestor Ureche, din bunăvoința și dragostea părintelui Vichentie, starețul mănăstirii, credincioșii au fost părtașii unei agape creștine în trapeza așezământului monahal.
După aceasta, pașii credincioșilor s-au îndreptat către cetatea Neamțului, mulți dintre ei nemaivenind aici din copilărie. A urmat apoi Mănăstirea Agapia, pentru ca parcursul duhovnicesc al grupului de credincioși să se încheie la Mănăstirea Văratic, aceasta fiind sălaș pentru cele 315 maici ce se află în ascultare și lepădare de sine sub oblăduirea maicii starețe, Stavrofora Iosefina Giosanu.
La finalul zilei, mergând spre casele lor, enoriașii au mărturisit bucuria duhovnicească pe care le-a pricinuit-o acest pelerinaj, dar și liniștea pe care o vor duce la familiile lor, vădind totodată dorința de a repeta această experiență în viitorul apropiat pentru mai multe zile, din dorința de a cerceta podoabele monahale și culturale pe care țara noastră le are de oferit pelerinilor și vizitatorilor.