Proiectul „100 de Cateheze în Postul Crăciunului” implementat la Parohia Traian din Protoieria Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost implementat în Parohia Traian proiectul socio-cultural al Protopopiatului Bacău, intitulat „100 de cateheze în Postul Crăciunului”.

Duminică, 4 decembrie, în ziua în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfânta Mare Muceniță Varvara și pe Sfântul Cuvios Ioan Damaschin la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Traian s-a săvârșit slujba Acatistului Sfintei Mucenițe Varvara.

După săvârșirea slujbei acatistului, părintele Constantin Pașcu, slujitor al Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” Negri a susținut cateheza „Crezul ortodox – rugăciune și mărturisire de credință”. Cateheza a debutat cu un moment de spargere a gheții: „Mă simt bine în biserica mea, pentru că…” în care credincioșii au fost invitați să completeze afirmația pentru a prinde curaj în exprimare. A fost prezentată apoi importanța istorică și liturgică a Crezului ortodox, credincioșii find ajutați să își amintească care sunt slujbele Bisericii în care credința este mărturisită prin rostirea Simbolului credinței. La finalul catehezei, credincioșii au fost îndemnați să mărturisească dreapta credință în fața multor rătăciri care au existat întotdeauna și există astăzi; Crezul fiind un rezumat al adevărului revelat, o formulă esenţială care prezintă cu autoritate articolele de credinţă care trebuie însuşite şi mărturisite în vederea dobândirii mântuirii.

Părintele paroh Gavriil Trofor a evidențiat necesitatea rugăciunii și a mărturisirii credinței ortodoxe în contextul actual și a mulțumit părintelui Constantin Pașcu pentru demersul catehetic inițiat și credincioșilor prezenți pentru participarea activă.

 

Preot Constantin Pașcu

You may also like...