Parohia Trebeș a găzduit un eveniment cultural-duhovnicesc
În ziua de 19 martie 2025, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Parohia Ortodoxă Trebeș a fost gazda unui eveniment religios de mare însemnătate pentru credincioșii din comunitate. Manifestarea s-a desfășurat într-un an jubiliar, în care Biserica Ortodoxă Română sărbătorește 100 de ani de la ridicarea la rang de Patriarhie, dar și anul în care Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop a fost trecut în rândul sfinților, alături de alte mari personalități ale ortodoxiei românești.
Primirea moaștelor Sfântului Luca al Crimeei
Începând cu ora 16:00, biserica parohială din Trebeș a primit moaștele Sfântului Luca al Crimeei, aduse de la Biserica Lazaret din Bacău. Acest moment de profundă încărcătură spirituală a fost întâmpinat cu smerenie și evlavie de către credincioși, care s-au rugat la marele sfânt taumaturg, cunoscut pentru nenumăratele sale minuni și pentru ocrotirea pe care o oferă celor bolnavi și suferinzi.
Prezența sfintelor moaște a transformat biserica într-un loc de har și binecuvântare, unde fiecare suflet s-a putut apropia cu credință de ajutorul sfinților.
Taina Sfântului Maslu – rugăciune și vindecare
După primirea sfintelor moaște, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți din Cercul Pastoral nr. 12, alături de alți preoți invitați. Slujba a adunat un număr mare de credincioși, care s-au rugat pentru sănătate, pace sufletească și întărire în credință.
Taina Sfântului Maslu, o slujbă de vindecare sufletească și trupească, a fost un moment de alinare pentru toți cei prezenți, reamintindu-le că Biserica este izvor de har și locul unde Dumnezeu lucrează tainic în viața fiecărui creștin.
Cateheză dedicată Sfântului Arsenie de la Prislop
În continuarea evenimentului, Pr. Paroh Olaru Ion Andrei a susținut o cateheză cu tema „Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”, aducând în atenția credincioșilor viața și lucrarea acestui mare sfânt al neamului românesc.
Fiind canonizat în anul 2025, Sfântul Arsenie de la Prislop reprezintă un model de credință și mărturisire ortodoxă, un om al rugăciunii și al sacrificiului, care a îndurat prigoana regimului comunist, păstrându-și neclintită dragostea față de Hristos și Biserică.
În cadrul catehezei, părintele paroh a evidențiat câteva dintre învățăturile sfântului, precum:
Importanța rugăciunii și a postului în viața credincioșilor;
Nevoia de mărturisire a credinței în fața încercărilor și persecuțiilor;
Dragostea și iertarea ca fundament al vieții creștine.
Mărturiile despre minunile săvârșite de Sfântul Arsenie și evlavia credincioșilor față de el au fost o dovadă vie a sfințeniei sale și a harului pe care îl oferă celor care îi cer ajutorul.
Agapa frățească – comuniune și mulțumire
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească, pregătită cu dragoste prin grija doamnei preotese și a părintelui paroh, ajutați de enoriașii parohiei. Aceasta a fost un prilej de bucurie și comuniune, demonstrând încă o dată importanța solidarității și a lucrării împreună pentru binele comunității.
Concluzii
Evenimentul de la Parohia Ortodoxă Trebeș din 19 martie 2025 a fost un prilej de întărire duhovnicească și de comuniune în credință. Primirea moaștelor Sfântului Luca al Crimeei, săvârșirea Tainei Sfântului Maslu și cateheza dedicată Sfântului Arsenie de la Prislop au adus binecuvântare și lumină în sufletele tuturor participanților.
Fiind organizat în anul centenar al Patriarhiei Române și în anul canonizării mai multor sfinți români, acest eveniment a avut o importanță deosebită, reamintind tuturor că Biserica este sprijinul și călăuza credincioșilor, iar sfinții sunt mijlocitori neîncetați înaintea lui Dumnezeu pentru noi.