„Hristos, lauda bătrâneților mele”: Film despre minunile Sfintei Fecioare Maria pentru credincioșii din Parohia Valea Caselor

Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului în data de 21 noiembrie 2022, la Parohia Valea Caselor,  s-a desfășurat o nouă activitate din cadrul proiectului Protoieriei Bacău „Hristos, lauda bătrâneților mele”. După participarea la Sfânta Liturghie, enoriașii s-au întâlnit în cadrul centrului de socializare, cu hramul Sfântul Dimitrie Basarabov, pentru a continua transmiterea învățăturilor referitoare la minunile Sfintei Fecioare Maria săvârșite la Lavra Pochaev.

Cu acest prilej, părintele paroh Dănilă Liviu-Costel, a propus spre vizionare celor prezenți, un film documentar despre Talpa Maicii Domnului și Minunile din Lavra Pochaev din Ucraina. Astfel, enoriașii au aflat că unul dintre cele mai importante odoare din Ucraina îl reprezintă Urma Maicii Domnului de la Lavra Pochaev, o stâncă ce are imprimată o urmă, despre care legendele spun că este Talpa Fecioarei Maria. Minunile care s-au întâmplat după rugăciunile credincioşilor în acest loc, întăresc credinţa în autenticitatea simbolului sfânt şi aduc anual, mii de credincioşi din toată lumea.

Cu timpul, în acest loc, a fost construită o catedrală cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Piatra cu urma Fecioarei Maria este într-un loc greu accesibil (la jumătate de metru sub podeaua bisericii), iar călugării au brodat talpa pe mătase şi au amplasat-o într-un loc special, sub un baldachin din biserică.

De sub podea, din locul în care se află Sfântul Picioruş, susură şi izvorul despre care se spune că a apărut atunci când Fecioara Maria s-a arătat călugărilor. Pelerinii care vin la Lavra Pochaev pot intra în locul în care se află Sfânta Talpă şi pot lua apă din izvorul cu puteri tămăduitoare. Una dintre primele minuni s-a întâmplat în anul 1664, când un credincios s-a spălat pe faţă cu apă sfinţită de la acest izvor şi s-a vindecat, revenindu-i vederea.

Tot în această catedrală se află şi o icoană cu chipul Maicii Domnului, considerată a fi făcătoare de minuni. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată în stil bizantin pe lemn de tei în secolele X-XII, a fost dăruită contesei Goiski de Mitropolitul grec Neofit. Acesta din urmă, aflat în drum spre Kiev, a poposit la contesa Anna Goiski, apoi, drept mulţumire pentru găzduire, i-a făcut cadou preţioasa icoană. Tot atunci a avut loc şi prima minune săvârşită prin rugăciuni în faţa icoanei Maicii Domnului. Fratele contesei, orb din naştere, rugându-se Maicii Domnului, în faţa icoanei, şi-a recăpătat brusc vederea. În semn de preţuire pentru minunea săvârşită, contesa a dăruit icoana mănăstirii, împreună cu o moşie importantă.

Maica Domnului nu refuză ajutorul de la icoana Sa nimănui, dintre cei care se roagă ei cu credinţă, chiar dacă aceştia nu sunt creştini ortodocşi, ci de alte religii. Ea îi întoarce la dreapta credinţă pe cei rătăciţi, asemeni Tatălui Ceresc care  „face să răsară soarele peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi”.

După vizionarea filmului, credincioșii s-au bucurat împreună de ofrandele aduse, plecând spre casele lor cu rugămintea către Maica Domnului ”de a nu-i lăsa  până în sfârşit, izgonind de la ei toată năvala gândurilor răutăţii.”

You may also like...