Proiectul „100 de Cateheze în Postul Crăciunului” a fost implementat în Parohia Valea Caselor din Protopopiatul Bacău

Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi, 30 noiembrie 2022, la Parohia Valea Caselor cu hramul „Sfântul Nicolae” din Protopopiatul Bacău,  s-a desfășurat activitatea catehetică cu tema „Pseudo-modele de rugăciune astăzi: tendința generației tinere de a înlocui rugăciunea și învățătura creștină cu practici ale religiilor orientale”. Prezenta activitate a fost susținută de părintele paroh, Dănilă Liviu-Costel.

După participarea la Sfânta Liturghie, enoriașii s-au întâlnit în cadrul proiectului catehetic ”Mergând, învățați toate neamurile…”, pentru a continua transmiterea învățăturilor referitoare la tema propusă.

Activitatea catehetică a debutat cu rostirea de către participanți a rugăciunii  „Împărate Ceresc”, urmată fiind, de un joc de spargere a gheții, de tipul ”Prezentarea numelui și a unei calități” și de  evidențierea scopului temei propuse și anume ”acela de a conștientiza pericolul care îi pândește pe tinerii din ziua de astăzi, aceștia fiind tentați să înlocuiască învățătura creștină, ortodoxă, cu diverse practici ale religiilor orientale”.

Epoca noastră este epoca unei mari confuzii spirituale și îndepărtări de voia lui Dumnezeu.  Rolul primordial și principal în viața tinerilor l-a avut și îl deține Biserica. Nu este o misiune ușoară să demonstrezi tinerilor prezența lui Dumnezeu, fără ceva palpabil, în a încerca să arăți că diferitele metode alternative nu pot înlocui dragostea incomensurabilă a lui Dumnezeu arătată prin lucruri simple (frumusețea naturii, iubirea fraternă, ajutorul reciproc, măreția rugăciunii și a postului). Una din cele mai mari ispite ale tânărului de astăzi este aceea a descoperirii unui pseudo-Dumnezeu, a unei divinități bune, blânde și iertătoare, care a lăsat lumii învățătura sa. Pseudo-religiile sunt create de om, neavând origine divină. În aceasta constă falsul. Dacă este de origine omenească, bazată numai pe intuiția, rațiunea și sentimentele pur-umane, atunci este clar că avem înainte o pseudo-religie. Pseudo-religia este creată, inventată, nu este revelată.

Principalele practici de origine orientală au fost expuse cu ajutorul metodei ”Știu/Vreau să știu/Am învățat” și a unei ”Prezentări Power Point”.

Credincioșii au aflat câteva informații despre fiecare practică orientală. Astfel:

1) ”Bahaismul” este prezent în România încă din anul 1926 (când regina Maria a României și-a declarat simpatia față de bahaism). Bahaismul nu îl acceptă pe Hristos ca fiind Mesia cel adevărat profețit de proorocii Vechiului Testament ci ”o manifestare a lui Dumnezeu”.

2) ”Ananda Marga” (Calea Fericirii) este o grupare sectantă hindusă. Cultul grupării Ananda Marga este axat pe ceremonii, unde se rostesc rugăciuni, se cântă imne. Relaxarea este considerată printre elementele de bază ale meditației.

3) ”Meditația transcedentală” este un sistem integrat de meditații și practici, axate și generate de un amalgam de viziuni hinduiste.

4) ”Hare Krishna” – doctrina krishnaită pretinde că se fundamentează pe sfintele Scripturi ale Vedelor, cartea cea mai sfântă din lume. În scrierile sale Krishna este descris ca un Dumnezeu transcendent, personal, fără legătură cu materia.

5) ”Biserica Unificării” – Gruparea reverendului coreean Moon. Acesta susține că în noaptea Învierii, pe când avea 16 ani a comunicat direct cu Iisus Hristos și cu Dumnezeu, primind de la ei sarcina de a întemeia împărăția cerurilor pe pământ, deoarece Iisus fiind crucificat nu a mai putut duce la îndeplinire această misiune. Datorită morții Sale, Iisus nu a mai putut să se căsătorească pentru a întemeia adevărata familie pământească. Baza acestei Biserici este familia perfectă a lui Moon (a patra căsătorie).

6) ”Sahaja Yoga” a fost fondată de Nirmala Srivastava (Shri Mataji Nirmala Devi – mama sfântă divină). Mișcarea crede în reîncarnare, ”Mama” nefiind o simplă reîncarnare, ci ”întruparea Ființei supreme”.

Părintele Ilie Cleopa spunea despre yoga: ”yoga nu este o simplă gimnastică nevinovată, cum vrea să se înţeleagă la prima vedere, ci o practică păgână, vrăjitorească, prin care se invocă în mod conştient sau inconştient forţe malefice (draci), prin acele mantre din limba sanscrită pe care mintea nu le înţelege şi prin poziţiile corporale adoptate”.

Fixarea informaţiilor temei prezentate s-a făcut cu ajutorul unui rebus.

Concluzia activității catehetice a fost că singurul mod sigur prin care cineva se poate păzi de a nu cădea victima eresurilor, este acela de a face parte conștient și organic din Biserica Ortodoxă, care este singura corabie în care se poate mântui omul, și care a păstrat nealterate Evanghelia și Tradiția pe care ni le-a lăsat moștenire Sfântul Duh prin Sfinții Apostoli și urmașii lor. Însuși Domnul nostru Iisus Hristos îi dezminte pe cei de alte religii, spunând în Evanghelie: ”Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine”. Așadar nu există mai multe căi de mântuire, ci una singură, care este Hristos și Biserica Sa.

Activitatea s-a finalizat prin completarea unui chestionar de feedback și prin cântarea de către participanți a rugăciunii ”Cuvine-se cu adevărat”.

 

You may also like...