Ziua Națională a României sărbătorită în Parohia Valea Caselor din Protoieria Bacău

Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Parohia Valea Caselor cu hramul „Sfântul Nicolae” din Protopopiatul Bacău, s-a desfășurat o nouă activitate din cadrul proiectului socio-educațional „Hristos, lauda bătrâneților mele”.

După participarea la Sfânta Liturghie, enoriașii din cadrul centrului de socializare „Sfântul Dimitrie Basarabov”, au sărbătorit împreună cu părintele paroh Dănilă Liviu Costel și ceilalți participanți, Ziua Națională a României. Cu acest prilej, părintele paroh a evidențiat cât de importantă este ziua de 1 Decembrie, zi în care sărbătorim, an de an, din 1918 încoace, un mare eveniment al istoriei poporului nostru: Marea Unire a tuturor românilor. Cunoaşterea istoriei naţionale echivalează cu însăşi identitatea şi apartenenţa noastră, ca români, la neamul pe care Dumnezeu l-a aşezat în spaţiul carpato-danubiano-pontic, cu conştiinţa noastră de urmaşi ai unor domnitori ce au făcut cinste ţării.

Ziua de 1 Decembrie 1918 a fost ziua unei generații care a făcut istorie. Noi rememorăm în fiecare an Unirea, dar Unire este un cuvânt care depășește limitele impuse de timp și spațiu, el creează o legătură profundă între românii din diferite locuri și din toate timpurile. Așa cum în Liturghie există o comuniune între cei prezenți și înaintașii lor, moși și strămoși adormiți în dreapta credință, la fel și în Unire există o forță spirituală care străbate peste veacuri, mărturisind ceea ce are mai de preț neamul românesc: credința, tradiția și verticalitatea înaintașilor noștri.

Aceste valori se regăsesc și în viața vârstnicilor parohiei noastre, făcând parte din idealurile lor, pe care le transmit peste generații, copiilor și nepoților, având certitudinea faptului că jertfa strămoșilor noștri nu a fost în zadar. Activitatea s-a finalizat cu intonarea de către participanți (copii, tineri și bătrâni) de cântece patriotice.

You may also like...