Parohia Valea Caselor din Protoieria Bacău a implementat pentru al doilea an programul „Hristos – lauda bătrâneților mele”

Parohia Valea Caselor derulează pentru al doilea an consecutiv, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, proiectul socio-educațional al Protoieriei Bacău intitulat „Hristos – lauda bătrâneților mele”. Astfel, în data de 21-22 octombrie 2022,  beneficiarii Centrului de Socializare „Sfântul Dimitrie Basarabov”, din Parohia Valea Caselor, sub protia părintelui paroh Dănilă Liviu-Costel, au desfășurat prima activitate din cadrul proiectului, intitulată „Pelerinaj la mănăstiri din nordul Moldovei”.

Înainte de revărsatul zorilor, un număr de 50 de credincioși s-au adunat plini de emoții și entuziasm spre a pleca la Sfintele Mănăstiri. Pelerinajul a debutat cu rugăciunile dimineții și de călătorie și a continuat pe parcursul zilei, cu pricesne și acatiste cântate de pelerini.

În prima zi a pelerinajului, credincioșii au vizitat Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, Muzeul de Istorie Suceava, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea Sihăstria Putnei, Chilia Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul și Mănăstirea Putna. Primul obiectiv a fost Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, unde cei prezenți s-au închinat la Sfintele Moaște ale Sfântului Ioan cel Nou și au luat parte la Dumnezeiasca Liturghie.

Al doilea obiectiv a fost Muzeul de Istorie Suceava – Sala Sfatului Domnesc. Aici credincioșii s-au putut bucura de o pagină de istorie scrisă de domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt. Al treilea obiectiv a fost vizitarea Mănăstirii Dragomirna. Pelerinii au aflat că aceasta a fost întemeiată de Anastasie Crimca în 1602, are hramul Pogorârea Sfântului Duh și că s-a impus ca o capodoperă a arhitecturii medievale, prin silueta îndrăzneață, orientată spre înalt, și prin rafinamentul decorației sculpturale a bisericii mari, expresie a simțului estetic al ctitorului ei. Aici pelerinii s-au închinat la moaștele Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul.

Al patrulea obiectiv a fost Mănăstirea Sihăstria Putnei, un loc plin de încărcătură duhovnicească, unde credincioșii s-au închinat la Sfintele Moaște ale Cuvioșilor Sila, Natan și Paisie. Al cincilea obiectiv a fost Chilia Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul. La îndemnul acestuia Ștefan cel Mare a construit Mănăstirea Putna și Mănăstirea Voroneț. Pe piatra de mormânt care s-a făcut la dorința lui Ștefan ce Mare stă scris: „Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimonahul Daniil”. Al șaselea obiectiv a fost Mănăstirea Putna, supranumită de către Mihai Eminescu ”Ierusalimul Neamului Românesc”. Aici credincioșii s-au închinat la mormântul lui Ștefan cel Mare, au vizitat muzeul mănăstiresc și au participat la slujba de seară.

În a doua zi a pelerinajului credincioșii au vizitat Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Moldovița, Mănăstirea Voroneț  și  Mănăstirea Humor, mănăstiri aflate în patrimoniul UNESCO, în grupul Bisericilor pictate din nordul Moldovei. Aici au aflat că Mănăstirea Moldovița a fost premiată cu Mărul de Aur, un premiu pentru excelență în industria turismului, că Biserica Mănăstirii Voroneț este socotită „Capela Sixtină a Orientului” pentru marea frescă ce acoperă întreg peretele vestic: Judecata de Apoi și că ”Albastrul de Voroneț”, culoare dominantă în pictura exterioară, este considerat de specialiști ca fiind unic în lume.

Credincioșii s-au închinat la Sfintele Moaște, s-au bucurat de frumusețea locurilor vizitate și au plecat cu dorința de a duce și la ei în comunitate, din picătura harului Duhului Sfânt, revărsată peste aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.

You may also like...