Parohia VALEA MARE
Parohia VALEA MARE
comuna Roșiori, județul Bacău.
Categoria 3 rural, 200 de familii.
Biserica: hramul ”Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” (Ruși) și ”Adormirea Maicii Domnului” (Valea Mare)
Data ridicării: …………………………..
Data târnosirii: ………………………..
Pictura: ……………………………………..
Altarul de vară ………………………….
Troița Eroilor: …………………………..
Vizite Arhierești:
Data: ………………………………………..
Preot Paroh: Ștefan Diaconu
Studii:
- Facultatea de Teologie ”Sf. Mc. Filoteea” Pitești, secția Pastorală;
- Modul DPPD – nivel 1, din cadrul Universității ”Vasile Alecsandri” Bacău.
Anul hirotoniei:
- diacon – 12 noiembrie 2015, în catedrala Arhiepiscopală din Roman;
- preot – 21 noiembrie 2015, în biserica parohiei Dealu Nou, Sărata, Protoieria Bacău;
Anul hirotesiei:
- duhovnic – 27 noiembrie 2015, în biserica mare a Mănăstiri Valea Budului, metoc chiriarhal;
Altele:
- duminică, 29 noiembrie 2015 – instalarea ca preot paroh, în biserica ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Ruși-Roșiori, parohia Valea Mare;
Parohii păstorite:
Parohia Valea Mare: din 2015 – până în prezent.
Eparhia: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului
Stare Civilă: Căsătorit
Date de contact:
Telefon mobil: 0755-221.389
Email: diaconustefan26@yahoo.com
Scurt Istoric
Localitate – VALEA MARE
Scurt istoric
Apariția satelor din comuna Roșiori este consemnată încă din secolul al XV-lea, ele păstrându-și vechile vetre principale până în secolul nostru, dezvoltarea acestora urmând traseele drumurilor de legătură cu celelalte comune învecinate. Satele au apărut în următoarea ordine: Poieni, Misihănești, Negușeni, Valea Mică, Valea Mare și Roșiori.
Din cercetările și descoperirile realizate la nivelul comunei de către foștii învățători printre care și profesorul de istorie Costea Mihai, comunitatea datează din epoca de piatră. Cercetările istorice actuale aduc satele Negușeni, Poieni și Misihănești ca sate de răzeși ai lui Ștefan cel Mare. Ca surse istorice vechi este existența unor pietre găsite în cimitirul vechi al vechii așezări Negușeni, ce datează de pe timpul dacilor. Satul Roșiori (Ruși) a luat numele de la populația ruso-lipoveană care a trăit aici și care înainte de 1864 s-au mutat la Plopana, ramânând aici doar români ortodocși și catolici, care au fost împroprietăriți pe timpul lui AI. I. Cuza.
Școala din satul Roșiori – Rusi a fost înființată la inițiativa domnitorului Alexandru loan Cuza care a vizitat satul. La venirea domnitorului exista o mică biserica pe locul celei de astăzi și domnitorul a cerut să fie mărită și zidită din cărămidă, donând bisericii 6 icoane ale Maicii Domnului, care însă au fost furate, din păcate, așa cum a explicat preotul Băisan loan – paroh la acea vreme. Din relatările bătrânilor satului, Vrașmașu Alexandru și Bârjoveanu Maria, al căror frate a fost unul din învățătorii școlii, aflăm că școala a fost vizitată de marele poet Mihai Eminescu când acesta era revizor școlar.
Parohia Valea Mare din comuna Roșiori cuprinde două biserici:
– cea din Ruși cu hramul ”Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” și
– cea din Valea Mare, mai nouă, ridicată după 1990, are ca ocrotitoare pe Maica Domnului, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”.
Această enorie binecuvântată de Dumnezeu are un nr. de aproximativ 200 de familii, din care în jur de 80 sunt văduvi, ¾ sunt cu ajutor social, fără venituri ori pensionari de boală sau de C.A.P.
O parte din credincioșii din Valea Mare, neavând nici un venit, au case foarte simple și sărăcăcioase făcute din chirpici sau vălătuci; la rugămintea Părintelui Protopop Costică Busuioc, care a solicitat parohiei să întocmească o evaluare a situației caselor din parohie din chirpici sau paiantă, am identificat un număr de aproximativ 20 astfel de situații.
În parohia Valea Mare au slujit, de la înființarea ei din 01 septembrie 2008, mai mulți preoți pe care îi amintim după cum urmează:
- preotul Nicolae Bontaș,
- preotul Ghiorghi Tătaru,
- preotul Ioan Băisan ,
- preotul V. Șoșu,
- preotul Cătălin-Marius Acatrinei,
- preotul Ștefan Diaconu .
Localitatea Valea Mare face parte din
Comuna Roșiori, Bacău
Comuna Roșiori – județul Bacău | |
— Arhiepiscopia Romanului și Bacăului — | |
Poziția geografică: coordonate GPS – 46°43′27″N 27°5′12″E46°43′27″N 27°5′12″E
Eparhia: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopopiatul Bacău, Județ Bacău
Reședință UAT – Roșiori
Componență – 6 sate: Misihănești, Negușeni, Poieni, Roșiori, Valea Mare, Valea Mică.
SIRUTA (Sistemul Informatic al Registrului Unităților Teritorial – Administrative) 24999
Suprafață – Total 45.75 km²
Altitudine – 276 m.d.m. (nivelul mării)
Populație (2011) – Total▼ 2097 locuitori
Confesiune (2011) – ortodocși (88,17%)
Site-uri web:
UAT Roșiori: http://www.comunarosiori.ro
Parohia Valea Mare: http://www.protoieriabacau.ro
Roșiori (în maghiară Rosior) este o comună în județul Bacău, Moldova, România,Protopopiatul Bacău, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, formată din satele Misihănești, Negușeni, Poieni, Roșiori (reședința), Valea Mare și Valea Mică.
Așezare
Comuna se află în nord-estul județului, la limita cu județul Neamț. Este traversată de șoseaua județeană DJ241A, care o leagă spre nord de Dămienești și spre sud de Traian (unde se intersectează cu DN2F, Secuieni, Izvoru Berheciului, Oncești, Vultureni și Dealu Morii, apoi mai departe în județul Vrancea de Corbița (unde se intersectează cu DN11A) și Tănăsoaia și mai departe în județul Galați de Brăhășești și Gohor. Din acest drum, la Roșiori se ramifică șoseaua județeană DJ241C, care duce spre nord-est în județul Neamț la Oniceni, apoi înapoi în județul Bacău la Lipova și mai departe în județul Vaslui la Dragomirești (unde se termină în DN2F). Tot din DJ241A, la Negușeni se ramifică șoseaua județeană DJ241E, care duce spre vest la Negri.
Demografie
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Roșiori se ridică la 2.097 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.156 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,71%). Pentru 3,24% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (88,17%), cu o minoritate de romano-catolici (8,15%). Pentru 3,29% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Istorie
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Fundul a județului Roman și era formată din satele Roșiori și Ruși, având în total 853 de locuitori.[6] Anuarul Socec din 1925 arată că comuna Roșiori a preluat satul Negușeni de la comuna desființată Poiana lui Iurașcu, precum și toate satele comunei desființate Ciuturești. Comuna Roșiori făcea parte din aceeași plasă și avea acum 3469 de locuitori în satele Alexandri, Ciuturești, Poienile de Jos, Roșiori, Ruși, Misihănești, Negușeni, Poiana Humei și Strâmba.
În 1950, comuna a trecut la raionul Roman din regiunea Bacău, (între 1952 și 1956 din regiunea Iași). În 1964, satul Strâmba a luat numele de Valea Mică Comuna a trecut la județul Bacău în 1968, satul Poiana Humei fiind trecut la comuna Oniceni din județul Neamț. Tot atunci, satul Ruși a fost desființat prin comasare cu satul Roșiori, iar satul Poienile de Jos a fost rebotezat în Poieni.
Monumente istorice
Singurul obiectiv din comuna Roșiori inclus în lista monumentelor istorice din județul Bacău ca monument de interes local este biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” (1772) din satul Poieni. Ea este clasificată ca monument de arhitectură.