Parohia VALEA SEACĂ

Parohia Valea Seacă

comuna Nicolae Bălcescu, județul Bacău.

 Categoria 3 rural, 160 de familii.

BISERICA  – “TĂIEREA CAPULUI  SFÂNTULUI  IOAN  BOTEZĂTORUL”

localitatea Valea Seacă, Nicolae Bălcescu – BacăuValea seaca

Data ridicării: 1825.

Data târnosirii:  – – – .

Pictura:  Tehnica – în ulei

Pictor  – ION şi MIUŢĂ ZĂRNESCU,  din CAŞIN

Anul – 1982

Reparaţii capitale ale bisericii – 2009

 

BISERICA  – „ SFÂNTUL DUMITRU ”

localitatea Nicolae Bălcescu – Bacău

Data ridicării: 1972.Nicolae Balcescu

Data târnosirii: 1979 .

Pictura:

 • Tehnica – în ulei
 • Pictor     – Seto Sarchis si Dragota Iosif -naos si altar – 1979
 • Dorin Macovei – pridvor – 2009

Reparaţii capitale ale bisericii  – 2007

 

BISERICA  –  „ NAŞTEREA MAICII DOMNULUI

localitatea BĂLŢATA,  comuna SĂRATA

Data ridicării: 1830.Baltata

Data târnosirii:   – – –

Pictura – nu este pictată

Reparaţii capitale ale bisericii     –   2007

 

VIZITE ARHIEREŞTI

Data 30 aprilie 2013   – PS. IOACHIM BĂCĂUANUL

PREOŢI SLUJITORI

Preot paroh –  MOLDOVANU  ODOREL

STUDII :

 • Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe”  ROMAN, promoţia …………
 • Facultatea de Teologie Ortodoxă …………. , promoţia …………….
 • Anul hirotoniei …………….., pe seama parohiei ……………….Pr. SOTU TEODOR NICOLAE

PAROHII PĂSTORITE

 • …. – 2016 parohia Măgura

STAREA CIVILĂ – căsătorit , 1 COPIL

DATE CONTACT :

 • Telefon mobil : ……………..
 • e-mail: …………………………..

Șirul preoților slujitori

 • 2003 – 2016  – preot SOŢU TEODOR NICOLAE
 • 2016 –  prezent  – preot Odorel Moldovanu

Scurt Istoric

 

Biserica “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”

sat Valea-Seacă, Nicolae Bălcescu – Bacău

Valea seaca

Biserica “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”

             Satul Valea Seacă este situat în partea de sud-vest a oraşului Bacău şi este aşezat pe valea pârâului cu acelaşi nume, fiind mărginit de dealurile Buchila, Floreşti şi Piatra Albă. Aşezare veche, datând din Evul Mediu, existând probabil din vremea lui Bogdan Voda, tatăl lui Ştefan cel Mare, deoarece în limba ceangăilor, care populau satul în proporţie de 90 ℅, satul este denumit de ei „Bogdanfalva”, adică satul lui Bogdan. Denumirea lui românească şi-a luat-o de la pârâul Valea Seacă, care străbate satul din N. spre S.

             Emisarul Papei de la Roma, episcopul catolic Marius Bandinus, care a fost primul episcop catolic în Moldova, in jurul anului 1600, cu sediul in Bacău-mănăstirea catolică Baraţi, în memoriile sale aminteşte Valea Seacă ca a II-a podgorie din Moldova, Cotnari fiind prima la acea vreme.

             Biserica parohială, cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” , a fost ridicată in anul 1825 din piatră şi cărămidă, fiind acoperită cu tablă. A fost înălţată la iniţiativa şi cu ajutorul material principal al ctitorului Curelea, fost arendaş al moşiei Valea Seacă. Alături de enoriaşi , următorul arendaş al moşiei, Dimitrie Condopol, a dotat lăcaşul de cult cu icoane, cruci, veşminte cărţi şi obiecte de cult. In anul 1963, pictura catapetesmei şi parte din icoane au fost renovate de pictorul Vasile Paşcu din Focşani, prin contribuţia enoriaşilor şi donaţia Sfintei Episcopii a Romanului

       Interiorul bisericii era vopsit cu ulei si var de culoare brun închis, dar la iniţiativa preotului Vasile Sârcu, in anul 1982 a fost pictată de Ion si Miuţa Zărnescu din localitatea Caşin. Reparaţii capitale au mai fost făcute în anul 2009 când, au fost schimbate şarpanta si învelitoarea de tablă .

Biserica “Naşterea Maicii Domnului”

sat Bălţata, comuna Sărata, jud. Bacău

filie a parohiei Valea Seacă

Baltata

Biserica “Naşterea Maicii Domnului”

         Satul Bălţata este aşezat în partea de sud-vest a oraşului Bacău, fiind înconjurat de dealuri înalte si străbătut de un pârâu care poartă acelaşi nume. Este cea mai mică aşezare a comunei Sărata, având un număr de 23 de familii, majoritatea fiind bătrâni. Numele satului este dat de primul om, ajuns   pe aceste locuri, şi venit cu o capră bălţată, după cum spunea un bătrân, pe numele său Costache Moldovanu.

       Biserica – filie a Parohiei Valea Seacă, este construită în anul 1830 din bârne, cu o singură turlă, care adăposteşte 2 clopote. Clădirea este căptuşită la exterior cu un lambriu de lemn, vopsit albastru si a fost acoperită iniţial cu draniţă, aceasta din urmă fiind schimbată cu tabla in jurul anilor 1970. Nu se cunoaşte arhitectul care a proiectat-o,  iar despre ctitor se spune că ar fi un sătean pe nume Bucur Stanciu. Stilul este in formă de corabie.

       Catapeteasma este din lemn de tei, sculptată in partea de jos iar icoanele , au fost renovate in anul 1952 de pictorul băcăuan Ioan Dumitrescu. Reparaţii semnificative la biserică s-au efectuat în anul 2007 (refacerea pereţilor interiori ), şi în anul 2013 (renovarea turnului clopotniţei, aflat într-o stare avansată de degradare şi a treptelor care fac trecerea din biserică spre cimitir).

Biserica ” Sfântul Dumitru”

din loc. Nicolae Bălcescu, jud. Bacău

filială a parohiei Valea-Seacă

Nicolae Balcescu

Biserica ” Sfântul Dumitru”

           Comuna Nicolae Bălcescu a fost înfiinţată în anul 1923, prin stabilirea aici a mai multor familii, venite iniţial din satul Valea Seacă în urma alunecărilor de teren, care le afectaseră gospodăriile. La început, satul s-a numit sugestiv „Satul Nou”, toponim înlocuit ulterior de către autorităţile vremii cu denumirile de „Ferdinand” şi „Nicolae Bălcescu”. Aflată la o distanţă de 5 km, la Sud de oraşul Bacău, localitatea este formată din satele: Buchila, Galbeni, Lărguţa, Nicolae Bălcescu (reşedinţa) si Valea Seacă. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt romano-catolici , aproximativ 90 ℅, şi cu un număr de credincioşi ortodocşi, de numai 9℅.

           Deşi în minoritate, comunitatea ortodoxă a ridicat două biserici: una în Valea Seacă şi una în Nicolae Bălcescu. Lăcaşului de cult cu hramul „ Sfântul Dumitru”, filie a parohiei Valea Seacă, iniţial cu titulatura de capelă, i s-a pus piatra de temelie pe data de 24 august 1974. Cu ajutor de la credincioşii din Valea Seacă, Dealu Nou şi Nicolae Bălcescu şi cu susţinerea Sfintei Episcopii a Romanului, a fost sfinţită pe data de 29 august 1979. De construcţia proiectată de arhitectul Ursulica G., s-a ocupat vrednicul de pomenire preotul Petru Lupu. Pictura a fost executată de Sarchis Seto (naos şi altar) iar pridvorul a fost pictat de Macovei Dorin (2009)

           Reparaţii capitale au fost făcute în anul 2007, când s-a refăcut acoperişul bisericii, precum şi în anul 2011 prin reparaţii la faţada bisericii. Din dorinţa de a fi cât mai aproape de comunitate s-a construit (cu ajutorul credincioşilor si autorităţilor locale) un aşezământ social – filantropic/ casă parohială, în anul 2012.

CONSILIUL PAROHIAL

You may also like...