Parteneriat Școală – Complex Muzeal – Biserică în Parohia Fundeni

Cu binecuvântare Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub îndrumarea P.C. Pr. Eugen Ciprian Ciuche, protoiereu al Protopopiatului Bacău, parohia Fundeni a desfășurat în data de 9 decembrie 2022, în parteneriat cu Școala Gimnazială Traian, Structura Școala Primară Zăpodia, activitatea „Măștile Tradiționale de Crăciun” din cadrul proiectului „Meșteșuguri Tradiționale de altă data”.

În cadrul parteneriatului social, cultural-catehetic și educațional dintre Școala Gimnazială Traian, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău și Parohia Fundeni și în contextul promovării „Anului comemorativ al rugăciunii” în data de 9 decembrie a.c. s-a desfășurat activitatea „Măștile Tradiționale de Crăciun”.

Părintele Alexandru Croitoru le-a vorbit elevilor despre blândețe, iubire de aproape și bune relații între colegi. Apoi, părintele a făcut o scurtă trecere în revistă a comportamentului și a acțiunilor Mântuitorului Hristos, subliniind importanța iubirii aproapelui și a atitudinii binevoitoare (,,Fericiți cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul” Matei 5;5) și a rugăciunii individuale și colective.

Doamna muzeograf Lidia Enescu a subliniat importanța păstrării obiceiurilor străvechi și a Tradițiilor din zonă: „Masca se folosește în diverse obiceiuri încă din vremuri imemoriale, mai ales în practicile carnavalești. Dincolo de faptul că măștile sunt obiecte care trezesc atât râsul, cât și frica, ele reprezintă o lume arhaică, ale cărei rădăcini se află în gândirea tradițională”.

Fiecare mască are un anumit specific, în funcţie de ritualul la care va fi folosită. Unele măşti erau efectiv hidoase, pentru că dinţii erau făcuţi din gheare de găină sau de curcan. „Să-l râcâie pe piept, ca găina când scurmă”, susţineau cei care creau astfel de măşti. Practic, localnicii se gândeau că astfel masca căpăta puterea necesară pentru a alunga duhurile rele.

You may also like...