Patriarhul Daniel: Nu trebuie să privim nostalgic şi mioritic, ci să ne mobilizăm în favoarea satului românesc

Prezent la vernisajul Expoziției de fotografie „Chipul satului românesc”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că scopul fotografiilor nu este „doar să impresioneze emoțional, până la lacrimi, ci să ne determine să facem o lucrare în favoarea satului”.

vernisaj-chipul-satului-romanesc-166
vernisaj-chipul-satului-romanesc-185-890×593

Altfel, îl descriem frumos și lauda noastră devine un fel de parastas al satului românesc, pe când noi avem nevoie de o reînviere.

Patriarhul României a atras atenția asupra problemelor cu care se confruntă persoanele din mediul rural și a spus că atunci când abordăm tematica satului românesc este important să evităm două extreme: „idealizarea satului și ignorarea realității actuale”.

Trebuie să vedem la sat nu doar partea poetică ci și partea profund umană a suferinței satului românesc.

Preafericirea Sa a subliniat că în faţa problemelor cu care se confruntă satul românesc – depopularea, singurătatea, boala, lipsa de acces în aşezările rurale, lipsa apei curente – „avem nevoie de o cultură de responsabilitate şi solidaritate cu oamenii de la sat”.

„Cei care s-au născut la sat și au plecat la oraș să nu uite locul de unde au plecat pentru că se așteaptă de la ei mai mult”, a îndemnat Părintele Patriarh.

Să nu uităm biserica din sat, cimitirul din sat, crucea eroilor, să nu uităm şcoala din sat, noi, care ne-am născut la sat şi ne-am mutat la oraş şi să nu uităm de oamenii săraci din satul în care ne-am născut. Să-i ajutăm, cel puţin la marile sărbători, la hramul satului şi să salvăm unele case de la sat care sunt părăsite. Să le reparăm, să le cumpărăm, să le facem case de vacanţă.

„E mare nevoie de o mână de ajutor dată oamenilor de la sat”, a continuat Patriarhul Daniel.

Reflectând la problemele existente în mediul rural, Preafericirea Sa a denunțat tendința secularizată „de a impresiona prin negativ” atât în presă cât și în arta fotografică.

Părintele Patriarh a considerat că „trebuie să surprindem nu numai sărăcia, ci şi prosperitatea unor sate”, cum sunt „satele foarte frumoase” din Bucovina, Maramureş ori Rucăr-Bran.

„Dacă arăți caii aceia de la nu-știu-care C.A.P. de pe timpuri, trebuie să arăți și caii din Bucovina, de trei ori mai frumoși, mai bine întreținuți”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh.

Nu trebuie să punem în evidență doar jalea și suferința, ci și speranța. Trebuie să avem deodată o privire realistă, dar una cu speranță.

Patriarhul Daniel a spus că în Anul Omagial al satului românesc „trebuie să cooperăm cu toate instituțiile care doresc să ajute satul românesc și pe țăranul concret aflat în pragul sărăciei și singurătății”.

Pe lângă rugăciune, trebuie întotdeauna în Biserică și acțiune.

„Rugăciunea fără acțiune este nedeplină, după cum și acțiunea fără rugăciune poate duce la un fel de autosuficiență, de secularizare a sufletului”.

Preafericirea Sa și-a încheiat prelegerea referitoare la sat cu îndemnul către români de a „uni rugăciunea cu acțiunea, solidaritatea și frățietatea cu dorința de a ajuta în mod efectiv și eficient satul românesc”.

Sursa: basilica.ro / Publicat de Sorin Ioniţe

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

You may also like...