Patriarhul României în vizită pastorală în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim este prezent zilele acestea în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu ocazia vizitei pastorale a Întâistătătorului Bisericii noastre în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Vineri, 6 noiembrie, chiriarhul Eparhiei Romanului și Bacăului a făcut parte din soborul ierarhilor care, alături de Părintele Patriarh a oficiat slujba de sfințire a Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, iar astăzi, 7 noiembre, a sfințit biserica ”Intrarea Maicii Domnului în Ierusalim”.

patriarhul_daniel-asezamatul_de_copii-radauti_foto_tudorel_rusu_1
patriarhul_daniel-asezamatul_de_copii-radauti_foto_tudorel_rusu_3
patriarhul_daniel-asezamatul_de_copii-radauti_foto_tudorel_rusu_9
patriarhul_daniel-asezamatul_de_copii-radauti_foto_tudorel_rusu_10
patriarhul_daniel-asezamatul_de_copii-radauti_foto_tudorel_rusu_11
patriarhul_daniel-asezamatul_de_copii-radauti_foto_tudorel_rusu_15_0
patriarhul_daniel-asezamatul_de_copii-radauti_foto_tudorel_rusu_18_1
sfintire_radauti-foto_tudorel_rusu_14_
sfintire_radauti-foto_tudorel_rusu_19_
patriarhul_daniel-asezamatul_de_copii-radauti_foto_tudorel_rusu_3

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim este prezent zilele acestea în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și alți ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Vineri, 6 noiembrie, chiriarhul Eparhiei Romanului și Bacăului a făcut parte din soborul ierarhilor care, alături de Părintele Patriarh a oficiat slujba de sfințire a Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți.

Cu acest prilej, întâistătorul Bisericii Ortodoxe a oferit daruri truditorilor instituției, precum și celor care au sprijinit realizarea a 12 vile ale așezământului pentru copii, unde peste 122 de copii și tineri, lipsiți de mijloace de existență sau proveniți din familii dezorganizate, beneficiază de un mediu stabil și de servicii integrate de calitate, în vederea reintegrării în familie, sau, după caz, reintegrării socio – profesionale.

La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre importanța și menirea „celui mai bine organizat şi celui mai frumos așezământ petru copii din întreaga Românie”: „Este o mare binecuvântare să vedem un așezământ pentru copii atât de frumos, atât de bine organizat. Este cel mai bine organizat şi cel mai frumos din întreaga Românie. De aceea am venit cu bucurie aici cunoscând lucrarea părintelui stareţ Iustin şi cunoscând şi dărnicia multor oameni care au ajutat, fiindcă foarte adesea este mai uşor să înfiinţezi o instituţie decât să o menţii. Menţinerea unor instituţii importante presupune o grijă deosebită şi în acelaşi timp eforturi deosebite mai ales dacă dorim ca instituţiile înfiinţate să fie la înălţime din punctul de vedere al vieţii spirituale, al vieţii materiale şi mai ales din punctul de vedere al educaţiei. Educaţia este deosebit de importantă. Sfântul Ioan Gură de Aur, dar şi alţi Sfinţi Părinţi, arată că educaţia aceasta creştină este mai preţioasă decât simpla naştere biologică a copiilor pentru că se formează duhovniceşte ca unii care sunt bucurie pentru părinţi, pentru Biserică, pentru societate, dar şi pentru Împărăţia Cerurilor”.

În cadrul vizitei pastorale în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, astăzi, 7 noiembrie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, alături de mai mulți ierarhi ai Bisericii noastre, a târnosit biserica mănăstirii ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Rădăuți, după care a săvârșit slujba Sfintei Liturghii împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfințitul Părinte Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

În cuvântul Său, Patriarhul României a evidenţiat faptul că în această sâmbătă a pomenirii de obşte a celor adormiţi în Domnul, numită a Moşilor de toamnă, ne rugăm în primul rând pentru cei care au trecut la cele veşnice în urma tragediei din Bucureşti.

„Astăzi, în această sâmbătă a pomenirii de obşte a celor adormiţi în Domnul, numită «Moşii de toamnă», ne rugăm în primul rând pentru cei care au trecut la Domnul într-o formă neaşteptată, surprinzătoare şi violentă, pentru tinerii de la Clubul Colectiv din Bucureşti. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să odihnească sufletul lor în pacea, iubirea şi lumina Preasfintei Treimi. De asemenea, ne rugăm ca Hristos Domnul, care a mângâiat pe văduva din Nain, pe femeia văduvă şi îndoliată care petrecea pe ultimul drum pe unicul său copil, zicând: «Nu mai plânge», să aducă mângâiere sufletească, să aducă multă consolare în sufletele familiilor care-şi plâng pe morţii lor acum, familiile îndoliate şi îndurerate. În această sâmbătă arătăm prin rugăciune şi pomenire că rugăciunea este iubirea mai tare decât moartea, mai tare decât mormântul, mai tare decât timpul şi spaţiul care separă”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Totodată, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că sfinţirea unei biserici noi este o mare binecuvântare pentru că aceasta reprezintă o nouă poartă a cerului, un izvor de binecuvântări, un izvor de iubire sfântă, un izvor de început de viaţă veşnică: „De aceea, când ne împărtăşim se cântă: «Cu trupul lui Hristos vă împărtăşiţi şi din izvorul cel fără de moarte gustaţi». Iată cum astăzi am simţit că cerul s-a coborât spre noi prin sfinţii rugători ca pe noi să ne înalţe la ceruri şi Sfânta Treime ne primeşte în iubirea Sa pentru că toată lucrarea s-a făcut cu vrerea Tatălui, cu lucrarea Fiului şi cu desăvârşirea Duhului Sfânt, iar noi am împrumutat mâinile noastre lui Hristos pentru a zidi biserică. Fericite sunt mâinile care au lucrat, fie direct, fie prin donaţie, pentru zidirea unei biserici. De aceea, în slujbele noastre se spune când pomenim pe ctitori: «Fericiţii şi pururi pomeniţii ctitori» (n.r. pentru că) şi atunci când nu mai au rude, când nu mai au pe nimeni vor fi pomeniţi de cei care se roagă în Biserica zidită de aceştia. Iată, iubiţi credincioşi, cum Biserica ne aduce pace, bucurie, arvuna vieţii veşnice. Aici noi ne rugăm nu numai pentru cei vii, ci şi pentru cei mutaţi la Domnul, pentru că iubirea adevărată cuprinde şi pe cei vii şi pe cei adormiţi în Domnul şi îi prezintă în faţa Preasfintei Treimi pentru binecuvântare şi mântuire”, a spus Patriarhul României.

Mănăstirea datează din anul 1779, când boierul Zosin a donat cinci hectare de teren şătrarului Tudorache Başotă, care a construit un schit. În timpul lui Alexandru Ioan Cuza schitul a fost închis, din lipsă de călugări, fiind redeschis în 1990, ca schit al Mănăstirii Cozancea. Ulterior, schitul a căpătat rangul de mănăstire. În 2004, Ansamblul monahal Zosin a fost trecut în lista monumentelor istorice naţionale, în special datorită bisericuţei de lemn datând din 1779.  Pe 24 aprilie 2006, în a treia zi de Paşte, Preafericitul Patriarh Daniel a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a Mănăstirii Zosin, iar pe 17 aprilie 2007 s-a început construcţia propriu zisă. Mănăstirea are ca hramuri sărbătorile ”Adormirea Maicii Domnului”, ”Izvorul Tămăduirii” şi ”Duminica Sfinţilor Români” (noua biserică).

You may also like...