Pe „Urmele lui Ştefan cel Mare şi Sfânt la Bacău”
Miercuri, 27 iunie 2018, începând cu orele 11, la Biserica „Precista” din Bacău a avut loc Simpozionul „Urmele lui Ştefan cel Mare şi Sfânt la Bacău”.
Manifestarea dedicată Sfântului Ştefan cel Mare, organizată în Anul Centenar al Marii Uniri de către Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Protoieria Bacău, Parohia „Precista” Bacău, Consiliul Judeţean Bacău şi Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, a început cu o slujbă de pomenire pentru toţi strămoşii neamului românesc, dar în special pentru cei care au fost ctitorii acestei biserici monumentale, Ştefan cel Mare şi Sfânt împreună cu fiul său Alexandru.
A urmat o sesiune de comunicări în cadrul aulei mari a Protoieriei Bacău, aflată în curtea Bisericii „Precista”, pe strada 9 Mai, nr. 48, la care au participat următorii conferenţiari:
- Dr. Elena-Lăcrămioara Istina, „Cercetările arheologice efectuate de Muzeul Judeţean de Istorie Bacău la Ansamblul Curtea Domnească Bacău”;
- Dr. Anton Coşa, „Domnia lui Ştefan cel Mare”;
- PC Protoiereu Costică Busuioc, „Canonizarea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt”.
Din programul manifestărilor intitulate sugestiv „Urmele lui Ştefan cel Mare şi Sfânt la Bacău” nu a lipsit vizitarea ruinelor Curţii Domneşti din cadrul Complexului arhitectonic „Precista” din Bacău, din care face parte şi biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construită din piatră şi cărămidă, în stilul specific epocii ştefaniene, în vremea Sfântului Ştefan cel Mare, de fiul său, Alexandru, fiind sfinţită la 1 ianuarie 1491.
În încheierea evenimentului, toţi participanţii au avut bucuria de a vizita expoziţia permenentă a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, str. 9 Mai, nr.7.