Pelerinaj al Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău, la Cazanele Dunării

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, prin intermediul Centrului de Pelerinaj „Meteora”, Centrul de socializare „Osana” al Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău a făcut un pelerinaj de patru zile la mănăstirile din jurul Dunării şi nu numai.

Centrul de Socializare „Osana” fiinţează de aproape un an şi reprezintă pentru majoritatea enoriaşilor un loc de întâlnire şi de socializare, accesând de altfel proiecte şi activităţi interesante, având invitaţi din rândul stareţilor şi al preoţilor eparhiei, medicilor, a muzeografilor, a profesorilor şi a artiştilor populari. Prin Centrul „Osana” beneficiarii au obţinut consultaţii gratuite în cadrul bisericii la oftamlologie, ORL, cardiologie, analize medicale. De asemenea, de la înfiinţarea Centrului credincioşii au participat la Sfânta Liturghie ce se săvârşeşte în fiecare marţi în cadrul întâlnirilor, dar şi la peste 7 pelerinaje la mănăstirile din ţară.

Preotul coordonator Ionuţ Epure a întemeiat mai multe înfrăţiri cu centrele de socializare ale celorlalte parohii (Parohia Lazaret, Parohia Siretu, Parohia Sf. Petru şi Pavel), Club 60 şi chiar punte între generaţii între centrul de Catehizare pentru copii şi Centrul de socializare pentru vârstnici.

Pe data de 23 iunie, beneficiarii Centrului Osana, alături de credincioşi din alte parohii, au avut bucuria de a participa la pelerinajul numit Cazanele Dunării, un pelerinaj de suflet, organizat de Centrul pentru Pelerinaje Meteora al Arhiepicopiei Romanului şi Bacăului. Acesta s-a desfăşurat pe durata a 4 zile, fiind pus la dispoziţie un autocar spaţios. Pelerinajul a fost ghidat de domnul Gelu Elisei, directorul Centrului de Pelerinaje „Meteora”, fiind secundat de părintele coordonator Ionut Epure.

În dimineaţa zilei de 23 iunie, credincioşilor li s-a transmis binecuvântarea ierarhului şi au început pelerinajul cu rugăciunile dimineţii. Au urmat, ca de altfel în fiecare dimineaţă, câteva gânduri pe teme religioase sau chiar un mic cuvânt de învăţătură în ziele de sărbătoare parcurse.

În prima zi, pelerinii au parcurs traseul Bacău – Braşov – Făgăraş – Valea Oltului spre bucuria închinării la Mănăstirea Cozia, cea mai frumoasă și mai importantă ctitorie a Voievodului Mircea cel Bătrân, precum și una din cele mai frumoase așezări monahale din sud-estul Europei. Ulterior, au vizitat şi s-au închinat la Mănăstirea Bistriţa, Mănăstirea Horezu, cea mai de seamă ctitorie a domnului martir Constantin Brâncoveanu, sinteză a artei românești din acel timp. Vizita la Complexul Brâncuşi din Târgu Jiu a încununat o zi plină de emoţii.

A doua zi, de Sânziene, la Mănăstirea Tismana, cel mai vechi aşezământ monahal din Ţara Românească, care a avut un rol esenţial în păstrarea credinţei ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani, pelerinii au participat la Sf. Liturghie, acultând emoţionantul şi angelicul cor al maicilor. Mergând prin Orşova au admirat o apariție de-a dreptul spectaculoasă. Este vorba despre Mănăstirea Mraconia, supranumită și „mănăstirea de sub apă”. Cu şalupele de mare viteză, care au săgetat apele Dunării, au ajuns până la Statuia lui Decebal, cea mai mare sculptură realizată în piatră din Europa, Cazanele Mici şi Cazanele Mari, unde fluviul străbate cea mai îngustă şi mai grandioasă zonă a Defileului Dunării,  Peştera Ponicova, Tabula Traiana. Pornind spre cazare au putut privi încântaţi ruinele Podului lui Traian, construit de Apolodor din Damasc, care stau ca mărturie a inovației şi ingeniozităţii.

A treia zi, străbătând Valea Jiului, s-au oprit la Mănăstirea Lainici, care este liantul credincioșilor din Oltenia cu cei din Ardeal și face parte, jurisdicțional, din Arhiepiscopia Craiovei, fiind cea mai mare mănăstire de călugări din aceasta eparhie, unde s-au închinat la icoana făcătoare de minuni, Cea de a cincea copie a Icoanei Maicii Domnului Grabnic-Ascultătoare, de la Muntele Athos şi singura din România. Icoana a fost adusă la Mănăstirea Lainici în 2006 şi foarte mulți credincioși bolnavi au găsit alinare și vindecare după ce s-au rugat la această reprezentare a Maicii Domnului.

Bineînţeles, din itinerar nu putea lipsi Mănăstirea Prislop şi închinarea la mormântul Părintelui Arsenie Boca, precum şi în Peştera Sfântului Ioan de la Prislop. Ziua s-a încheiat cu vizita la Cetatea Deva, una dintre cele mai importante fortificaţii de Ev Mediu din Transilvania și una dintre atracțiile de prim rang din judetul Hunedoara.

În ultima zi, pornind pe traseul Sibiu – Mediaş, s-au oprit preţ de câteva ore pentru a se plimba prin Sighişoara, singura cetate locuită din Europa, vizitând apoi Sovata (Lacul Ursu) şi pornind prin picuri de ploaie spre Lacul Bicaz – Piatra Neamţ – Roman şi Bacău.

Pelerinii s-au întors spre casele lor după patru zile de rugăciune şi închinare la locuri sfinte, au vizitat locuri minunate ale ţării noastre simţindu-se ca într-o familie alături de ghid şi preotul coordonator.

Pe drumul de întoarcere li s-au prezentat şi următoarele pelerinaje de care s-au arătat foarte interesaţi, acestea de altfel putându-se găsi pe site-ul pelerinajebc.ro.

You may also like...