Pelerini băcăuani la Mănăstiri Dobrogene
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi al Bacăului, în perioada 3-4 septembrie 2018, un grup de 100 de pelerini de la Parohia Holt au purces spre închinare în Dobrogea, pe urmele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul şi încreştinătorul românilor.
Grupul a fost condus de cei doi părinţi ai Parohiei Holt, pr. Iulian Adam şi pr. Valentin Dăscălescu, mai întâi spre Mănăstirea Dervent, unde pelerinii s-au putut închina Crucilor de piatră ce cresc din pământ pe urmele unde urmaşii Sf Ap. Andrei la propovaduire şi-au vărsat sângele mucenicesc. Apoi, cu toţii au trăit frumoase momente de înălţare sufletească la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei, unde au atins piatra pe care Apostolul, Cel întâi Chemat se ruga, apoi patul de piatră, au văzut pârâul Sfântului şi toate locurile sfinte de acolo mai vechi sau mai nou construite. Prima zi de pelerinaj s-a încheiat cu cazare pe malul mării, în staţiunea Saturn, nu înainte de a vizita şi Mănăstirea Techirghiol, biserica de lemn din sec. XVII, biserica nouă, mormântul părintelui Arsenie Papacioc şi locurile frumoase din împrejurimi.
A doua zi pelerinii au mers în Episcopia Tulcii, unde s-au închinat Icoanelor făcătoare de minuni de la Mănăstirea Celic-Dere (Pârâul de oţel). Aici măicuţa care prezintă mănăstirea, istoricul şi minunile Sfintelor Icoane a explicat tuturor, cum icoana Mântuitorului Iisus Hristos se curăţă singura de 100 de ani încoace, cum s-a salvat de două ori din foc cea mai veche icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni din România, precum şi istoricul întemeierii şi al continuităţii mănăstirii timp de patru veacuri, ca o oază de spiritualitate creştină, într-o lume musulmană (supravieţuind sub ocupaţia Imperiului Otoman). Mănăstirea Saon a urmat în programul pelerinilor, iar spre final, înainte de drumul spre casă, Mănăstirea Cocoş, ce adăposteşte Sfintele Moaşte descoperite în 1971 la Niculiţel, ale Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Filip şi Camasie.
Cu bucurie în suflet, credincioşii de la Holt s-au întors spre casele lor, mulţumind Bunului Dumnezeu pentru darurile sale minunate lăsate ca oaze de credinţă şi de spiritalitate în Sfintele Mănăstiri Ortodoxe ce împodobesc pământul nostru românesc.
La final, părintele paroh Iulian Adam a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare, a mulţumit Meteora Tour, Agenţia de turism religios a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pentru bună organizare şi tuturor credincioşilor care s-au ostenit cu drumul spre ,,Betleemul credinţei creştine a românilor.”
( pr. Iulian Adam)