Pelerinaj în ținutul Neamțului pentru seniorii din două Centre de Socializare Vârstnici

În ziua de 3 februarie 2022, Grupul de Socializare „OSANA” de la parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” , coordonaţi de părintele Ionuț Epure, în înfrăţire cu Seniorii „Lazariteni” aflați sub îndrumarea părintelui Florentin Vornicelu, au pornit la drum într-un pelerinaj la mănăstirile nemțene: Sihastria, Secu, Petru Vodă, Paltin, Neamț și Agapia. Plecarea a avut loc dis de dimineaţă, când soarele abia făcea ochi la Est de la Lazaret. Pelerinajul a început cu rugăciunile dimineţii, iar gândurile către cei aflaţi în nevoi, dar şi promisiunile de pomenire la mănăstiri sfinte înmiresmau atmosfera.

Prima mănăstire de închinare a fost Sihăstria, iar drumul spre înălţimile sihăstreşti a fost împletit de cântări înălţate Domnului, pricesne ce au dat starea de rugăciune mult dorită. Când răsăritul înalbăstrise cerul deja de ceva vreme, s-a ajuns la mănăstirea Sihăstria, unde pelerinii s-au închinat la Sfintele Moaște. Cântarea Acatistul Maicii Domnului a continuat cu vizita cimitirului mănăstirii, unde s-a făcut un parastas pentru cei adormiți și apoi, s-a vizitat chilia în care a viețuit Părintele Cleopa, părintele drag al multor generații de credincioși ortodocși români.

Următorul popas a fost prilejuit de vizitarea Mănăstirii Secu unde zumzetul rugăciunilor a fost întâmpinat de părintele Cleopa Sturzu, care a ținut o prelegere despre istoria de-a dreptul ebluisantă a locașului de cult, începând încă din secolul XVI.  A urmat mănăstirea Petru-Vodă, prilejul vizitării căreia a trezit bucurie în sufletele tuturor celor care l-au îndrăgit și îl îndrăgesc pe părintele Iustin Pârvu. După ce pelerinii s-au închinat, am avut privilegiul de a fi povățuiți de părintele stareț Hariton, care ne-a povestit mai mult despre cel mutat la cele veșnice, stareț și ctitor al mănăstirii. A urmat vizitarea chiliei părintelui Iustin și o miluire prin gustul unic al bucatelor manăstireşti, mult dorite de pelerini.

Puțin mai la vale, oprindu-se la Mănăstirea de maici Paltin, grupul de călători s-au închinat în biserică, la sfintele moaște ce sălășluiesc acolo, și au putut ulterior să viziteze magazinul de produse organice, obștea fiind cunoscută pentru activitățile expansive din domeniul medicinei, dar și al pedagogiei. După încă o bucată scurtă de drum parcurs cu autocarul, s-a ajuns și la mănăstirea Neamț unde, întâmplător, ne-am întâlnit cu părintele Ambrosie, prietenul parohiei Lazaret și Starețul Schitului Pocrov, care ne-a vorbit despre istoria tumultoasă a edificiului ctitorit în secolul XV de către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Grupul s-a închinat, pe rând, la Sfintele Moaște ale Sfântului Paisie Velicicovschi, autorul filocaliei, și ale sfântului necunoscut, descoperit în chip minunat de călugării de la mănăstire în anul 1986; și la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Povățuitoarea”.

Fiind deja spre amurg, grupul de pelerini a putut să ajungă, însă, numai cu ajutorul lui Dumnezeu, și la mănăstirea Agapia, unde au surprins un minunat apus de soare. După prezentarea făcută de o maică rasoforă asupra istoriei Mănăstirii mari, cât și a Agapiei Mici și a picturii din interiorul bisericii mari, credincioșii s-au închinat și, cu sufletele odihnite după un pelerinaj săvârșit în duhul liniștii, în ciuda multor obiective, au pornit spre Bacău.

You may also like...