Pelerinaj la Mănăstiri din Ardeal pentru beneficiarii a două Centre de Socializare din Protoieria Bacău

La înjumătăţirea Postului Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, două parohii din Protoieria Bacău, Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” şi Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Siretu au realizat o înfrăţire. Cele două parohii, deţinâtoare de Centre de catehizare pentru copii şi Centre de socializare vârstnici, începând cu „Școlile de vară” au avut o colaborare frumoasă, şi câteva „schimburi de experinţă” susţinând atât spectacolul de colinde prin fuziunea celor două grupuri de colindători, dar şi participarea la unele activităţi şi ateliere practice. Mai mulţi voluntari ai centrelor au sprijinit la pe rând cele două centre, pentru buna desfăşurare a proiectelor atât de cateheză cât şi de socializare. Copii din cele două parohii ajungând să se cunoască şi să se bucure de orele petrecute împreună.

Părintele Radu Răzvan-Dimitrie, parohul Bisericii Sfinții Mihail și Gavriil, fiind şi asistentul social al Protoieriei Bacău, a dezvoltat mai multe proiecte atât de ajutorare pentru cei nemângâiaţi, şi a adus aportul personal în diversele activităţi cu cei mici ca urmare a cursurilor din domeniu. Împreună cu coordonatorul Centrului de socializare pentru vârstnici Osana, părintele Epure Ionuț au stabilit un pelerinaj prin alipirea celor doua parohii.

Utilizând serviciile de reală calitate a Agenției de Pelerinaje „Meteora” beneficiarii centrelor, dar şi alţi credincioşi au pornit într-un pelerinaj mult dorit pentru mănăstirile pline de pace şi linişte atât de necesare pentru rugăciune, dar şi din cauza îngrădirii libertăţii de deplasare pe perioada pandemiei. Pelerinajul a început înaintea zorilor zilei, când părinţii au rostit rugăciuniele dimineţii, dar şi alte rugăciuni din cartea recent scoasă de la tipar „Carte de rugăciuni” în care Înaltpreasfinţitul a dăruit rugăciunii alese pentru diversele activităţi ale credincioşilor, pentru ieşirea din casă a creştinului evlavios, pentru călătorie, ziua de naștere ori cea onomastică, precum și alte rugăciuni folositoare la diferite trebuințe creștinești.

Spre orele prânzului, pelerinii s-au închinat la Mănăstirea Prislop, au urcat apoi spre mormântul părintelui Arsenie Boca, iar cei mai rezistenţi au urcat până la Peştera monahului Ioan. Mai apoi, emoţii vizibile au trăit credincioşii la vederea celei mai vechi biserici de piatră din România, la Densuş, remarcând pictura bisericii în care ochii sfinţilor zugrăviţi de pictorul Ştefan au fost scoşi de iconoclaşti.

Pace au primit și prin intonarea acatistului Adormirii Maicii Domnuli la Biserica Mănăstirii Sâmbăta de Sus, admirând lăcașul de cult ctitorit de către Constantin Brâncoveanu.
Drumul de întoarcere a fost înţesat de cuvântări ale preoţilor dar şi scurte alocuţiuni ale pelerinilor. Călătoria a fost presărată cu frumoasele pricesce cântate la unison, iar spre finalul traseului, rugăciunile de seară au fost citite de câţiva credicioşi iar părinţii au rostit Canonul şi Rugăciunile dinatine de Împărtăşanie, urmând ca la Liturghia darurilor mai întainte sfinţite de adoua zi, săvârșită la Biserica Floriilor, cei pregătiţi şi spovediţi să primească unirea cu Hristos.

You may also like...