Pelerinaj Ştefanian în ziua pomenirii Sfântului Voievod

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, trei preoţi din Protopopiatul Bacău, împreună cu o parte din credincioşii pe care-i păstoresc, la chemarea Sfântului şi Binecredinciosului Domn al Moldovei, în ziua de prăznuire a Măriei Sale (2 iulie), au pornit într-un pelerinaj cu totul special din punct de vedere cultural şi duhovnicesc.

DSC_0024
DSC_0030
DSC_0037
DSC_0050
DSC_0054
DSC_0072
DSC_0109
DSC_0119
DSC_0151
DSC_0159
DSC_0199
DSC_0214
DSC_0215
DSC_0239
DSC_0247
DSC_0249
DSC_0273
DSC_0300

Pronia Divină face ca toţi aceşti slujitori ai altarelor să aibă ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae: Pr. Iulian Popa (Parohia „Sfântul Iererh Nicolae” – Podiş), Pr. Flavius Balaban (Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Trebeş) şi Pr. Florentin Vornicelu (Capela „Sfântul ierarh Nicolae” – Colegiul Tehnic N.V. Karpen).

Datorită numărului mare de pelerini – peste şaptezeci de persoane, între care un număr însemnat de copii şi tineri – nu a fost de ajuns doar un autocar, ci a fost nevoie să fie adăugat şi un microbuz.

Primul popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea „Sfântul Ştefan cel Mare”, lângă oraşul-staţiune Slănic Moldova, jud. Bacău. Aici, grupul pelerinilor a fost întâmpinat de către mica obşte condusă de preacuviosul părinte stareţ, protosinghelul Daniel Leonte. După ce s-au închinat în sfânta mănăstire, tinerii de toate vârstele au continuat călătoria și s-au reîntâlnit în parcul din Slănic Moldova unde s-au bucurat de merindele pentru călătorie oferite de către obştea mănăstirii.

Al doilea popas duhovnicesc a fost la biserica „Sfânta Varvara”, aflată în salina Târgu Ocna, unde au fost rostite rugăciuni şi cântece dedicate Sfântului Ştefan cel Mare, iar mai apoi cu toţii au avut parte de momente de relaxare, participând la diferite jocuri.

Al treilea popas şi poate cel mai important din punct de vedere cultural, a fost la Biserica din Borzești, locul natal al Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, numit sugestiv „Betleemul Ştefanian”. Grupul a avut parte de o primire călduroasă din partea părintelui paroh Cautiș Petrică, care care a prezentat cu deosebită măiestrie atât exponatele aflate în incinta complexului muzeului, cât şi istoricul bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ctitorie a Marelui Voievod. A urmat un moment de rugăciune, preoţi şi credincioşi aducând cinste, slavă şi închinăciune Bunului Dumnezeu, „Cel minunat întru Sfinţii Săi”.

Cu toţii s-au reîntors la casele lor îmbogăţiţi sufleteşte şi cu dorinţa de a mai participa la astfel de călătorii care aduc nepreţuite roade duhovniceşti.

You may also like...