Pelerini băcăuani la sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

Ca în fiecare an, numeroși credincioși băcăuani au participat alături de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, marți, 5 august, la sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob, care a avut loc la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamț.

hram_seminar_manastirea_neamt_foto_tudorel_rusu_26

Ca în fiecare an, numeroși credincioși băcăuani au participat alături de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, marți, 5 august, la sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob, care a avut loc la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. Din soborul de ierarhi, alături de ierarhul reprezentant al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului și Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord.

Cuvântul de învăţătură, după citirea Sfintei Evanghelii, a fost rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a subliniat că pelerinajul reprezintă adevărata formă de odihnă, atât sufletească, cât şi trupească: „Credem că aceia care încearcă să se odihnească fără de Dumnezeu, chiar împotriva lui Dumnezeu, iar această perioadă de concediu este trăită de ei în ospeţe şi în beţii, se întorc la casele lor şi obosiţi şi frământaţi şi în confuzie în continuare. Cei care împlinesc aceste zile într-un mod omeneşte acceptabil, dar fără de Dumnezeu, se întorc probabil odihniţi, dar frământarea şi confuzia rămân în sufletele lor. Însă cei care încearcă să trăiască aceste zile cu Dumnezeu, să-şi odihnească trupul după o perioadă grea la serviciu, în familie şi în societate, dar să fie şi în legătură cu Dumnezeu, avem încredinţarea – şi mulţi creştini mărturisesc acest lucru – că reuşesc să primească şi odihnă, să depăşească şi zbuciumul şi confuzia lăuntrică, după care îşi iau crucea vieţii lor cu mai mult curaj, cu mai multă determinare şi cu mai multă îndrăzneală sfântă întru cele ale lui Dumnezeu. Avem aceste trei zile de pelerinaj – sărbătoarea Neamţului, a Ceahlăului şi a Sfintei Teodora, prăznuită atât la Sihla, cât şi la Sihăstria – şi trebuie să încercăm prin mila Domnului să ne odihnim întru El, adâncindu-ne în taina vieţii Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, taină care poate fi văzută zugrăvită şi pe zidurile bisericii acestui seminar teologic“. Slujba Sfintei Liturghii a avut şi o hirotonie, tânărul diacon Ciprian Păvăleanu fiind preoţit de Înaltpreasfințitul  Părinte Teofan pe seama Parohiei Gârcina, Protopopiatul Piatra Neamţ.

Odată cu pomenirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul au început sărbătorile sfinţilor nemţeni, care au continuat ieri cu hramul mănăstirii de pe Muntele Ceahlău, şi astăzi, 7 august, cu pomenirea Sfintei Teodora de la Sihla.

 

You may also like...