Pelerini cu sfintele icoane la mormântul Episcopului Melchisedec Ștefănescu

Duminica Ortodoxiei a adunat în inima Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, tineri, pelerini și preoți din toate zonele eparhiei, dornici să trăiască această sărbătoare alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

DSC_4076
DSC_4087
DSC_4091
DSC_4118
DSC_4120

Preoți din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului, pelerini și credincioși romașcani au luat parte la procesiunea organizată în Duminica Ortodoxiei la Roman. Devenită tradițională, sărbătoarea la care oamenii participă aducând cu ei sfinte icoane, a început cu slujba Vecerniei oficiată de ÎPS Arhiepiscop Ioachim în Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

La sfârșitul acesteia, ierarhul dimpreună cu preoții și credincioșii, în rândul cărora s-au aflat și mulți copii și tineri însoțiți de sfintele chipuri pictate de ei înșiși pe lemn, pe sticlă ori pe hârtie, au plecat în procesiune spre Fundația ”Episcop Melchisedec”, unde se află și mormântul ”unuia dintre cei mai mari ierarhi din istoria Bisericii Ortodoxe Române”, după cum a afirmat ÎPS Sa. Cântând imnuri în cinstea Mântuitorului Hristos și sfinților lui Dumnezeu, sutele de participanți au înconjurat sfântul locaș mușatin, îndreptându-se spre capela ”părintelui orfanilor și al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”.

Aici, lângă mormânt, ierarhul a oficiat un parastas întru pomenirea vrednicului de pomenire episcop Melchisedec Ștefănescu, dimpreună cu familia sa. Apoi, în acordul cântării ”Mântuiește Doamne, poporul Tău”, mulțimea credincioșilor s-a adunat în jurul bustului ilustrului ierarh ce patronează fundația romașcană. ÎPS Sa a rostit rugăciunile de sfințire a icoanelor, stropind cu apă sfințită ”ferestrele către cer” ținute în mâini de pelerini.

Felicitându-i pe cei prezenți pentru dragostea față de Biserică și față de tezaurul acesteia, ierarhul a mai adresat câteva îndemnuri la păstrarea comuniunii cu sfinții lui Dumnezeu prin cinstirea icoanelor. ”Preoții au purtat astăzi, cu ei, în suflete, icoana credincioșilor, a celor pe care îi au în păstorire. Noi, în biserică, învățăm să fim ascultători și receptivi la mesajul Mântuitorului Hristos și la ceea ce ne-au învățat Părinții Bisericii. Suntem un popor iubitor de sfinți și de eroi. Tot pământul țării noastre este udat de sângele martirilor. Să gândim la pacea lui Hristos, să rămânem în dragostea Lui, căci fără El nu putem face nimic. Atunci, pacea Lui se răsfrânge în sufletele noastre, iar harul curge ca printr-un șipot în sufletele noastre, făcându-ne receptivi și receptaculi la ceea ce este sfânt și la ceea ce ne structurează identitatea în această lume îndoielnică și frământată. Aceste icoane să creeze în casele și familiile dumneavoastră comuniunea de persoane, de suflete, căci unde sunt doi adunați în numele Lui, acolo este și El prezent”, a declarat Înaltpreasfințitul Ioachim. ”Anul acesta este anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Să fim, și noi, martorii tezaurului spiritual în Biserica noastră românească”, a conchis ierarhul. 

Pr. Constantin Gherasim

You may also like...