Periplu duhovnicesc pentru seniorii din Parohiile Podiș și Luncani

În „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, Parohiile Podiș și Luncani au organizat în perioada 5-7 septembrie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, un periplu spiritual care a cuprins şi numeroase obective culturale şi istorice, fiind realizat cu implicarea preoților Duduman Cosmin-Nicolae și Frunză Adrian-Constantin, dar și cu sprijinul Agenţiei de Pelerinaje „Meteora Tour” a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

În prima zi a pelerinajului s-au vizitat următoarele obiective: Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Prislop din Pasul Prislop, Mănăstirea Bârsana, unul din obiectivele de referință din Maramureș, aflat în patrimoniul UNESCO, renumit pentru biserica sa înaltă de 57 metri şi ansamblul de lemn, realizate de meșteri populari din Maramureș, apoi a urmat o plimbare cu telescaunul din localitatea Borșa. A urmat drumeţia spre Cascada Cailor, una dintre cele mai înalte cascade din țară, având o înălțime de 90 metri. Se află în apropierea stațiunii Borșa, la nord-est de Munții Rodnei, la o altitudine de 1300 metri.

În cea de-a doua zi, prima oprire a fost la Mănăstirea Săpânţă-Peri (cea mai înaltă biserica de lemn din Europa – 78 metri) la mică distanță de Săpânța, unde a renăscut vechea sihăstrie de la Peri, ctitorie a dinastiei voievodale a lui Dragoș Vodă încă din anul 1389, au urmat „Cimitirul Vesel” din Săpânţa (aflat in patrimoniu UNESCO, unic in lume) renumit pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor decedate.

Ulterior, pașii pelerinilor s-au îndreptat spre două mănăstiri frumoase: Rohia și Rohița, iar mai apoi s-a făcut popas istoric la cel mai mai dureros obiectiv „Muzeul Memorialului victimelor comunismului şi al rezistenţei” denumit „Memorialul Durerii” din Sighetul Marmaţiei. Spre finalul zilei, ultima destinație a fost Orașul Alba Iulia unde s-a vizitat Catedrala Încoronării, dar și Cetatea Alba Carolina, pășind prin locurile unde înaintașii au săvârșit lucruri mărețe și importante pentru istoria românilor.

În ultima zi a pelerinajului, după o noapte de cazare în Orașul Deva, drumul de întoarcere spre casă a punctat următoarele obiective: Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui Asenie Boca, peștera Sfântului Ioan de la Prislop și Mănăstirea ,,Sâmbăta de Sus”.

La sfârşitul pelerinajului, preoţi şi credincioşi au mulţumit Bunului Dumnezeu și Maicii Domnului pentru momentele de bucurie sufletească, pentru toate cele împlinite și mai ales tuturor celor ce le-au fost alături în acest minunat pelerinaj.

You may also like...