Peste 600 de antimise sfințite în ziua Cuviosului Antipa de la Calapodești

Astăzi – 10 ianuarie 2015, a avut loc, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, hramul închinat Sfântului Antipa de la Calapodești. Sărbătoarea a debutat cu slujba Vecerniei săvârșite în seara zilei de 9 ianuarie de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După oficierea în seara zilei de 9 ianuarie a slujbei Vecerniei, ierarhul locului și preoții prezenți au mers în procesiune cu icoana Sfântului Antipa și cu o părticică din sfintele sale moaște, înconjurând Catedrala arhiepiscopală și cântând troparul Botezului Domnului. La întoarcerea în catedrală, a fost rostit Acatistul Sfântului Antipa, iar la final, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat viața Sfântului și importanța sa pentru viața duhovnicească a creștinilor de astăzi.

În ziua de 10 ianuarie, după Utrenie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, înconjurat de părinții consilieri, inspectori ai Centrului eparhial și protopopi, a săvârșit slujba de sfințire a antimiselor. După sfințirea lor, Înalpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a precizat importanța vieții Sfântului Antipa de la Calapodești și a antimisului, în viața liturgică și canonică a unei parohii, precum și motivația sfințirii acestuia, în această zi, pentru Eparhia Romanului:

”Pentru Biserica noastră Ortodoxă, astăzi este o zi însemnată prin aceea că, încă de aseară, facem pomenirea unuia dintre sfinții români cei mai cunoscuți din Ortodoxie, Sfântul Antipa de la Calapodești, el fiind cinstit deopotrivă în Biserica Rusă, Greacă și Română. Cu darul lui Dumnezeu, fiind din părțile noastre, ale Bacăului, a început să se cinstească și la noi, mai ales în satul său natal, Calapodești, și bineînțeles și la Centrul eparhial de la Roman, întrucât și aici s-a ridicat un paraclis închinat Sfântului Antipa. El este cunoscut și cu numele de Antipa Atonitul, Antipa Cuviosul, Antipa cel Minunat. Canonizarea sa a avut loc în anul 1992. Atunci i s-a dat apelativul de Sfântul Antipa de la Calapodești. Este primul sfânt cuvios român care se cinstește în calendar la începutul anului. Această sărbătoare s-a îngemănat cu alegerea chiriarhului Eparhiei Romanului și Bacăului. Una dintre prerogativele noului chiriarh ales într-o eparhie este sfințirea și distribuirea Sfântului Antimis în toate unitățile de cult din jurisdicția sa. În una dintre Sfintele Liturghii pe care le săvârșește noul chiriarh, acesta are datoria de a sfinți antimisele care sunt indispensabile săvârșirii Sfintei Liturghii în orice biserică. Antimisul este într-un fel drapelul cel mai important al unei comunități care se încredințează unui preot, pe care trebuie să-l apere chiar și cu prețul vieții sale. Este lucrul cel mai important dintre odoarele sfântului altar, deoarece este însemnat cu Sfântul și Marele Mir și i se pune o părticică din Sfintele Moaște ale Sfinților Mucenici. Sfântul Antimis este astfel cinstit asemenea Sfintelor Moaște sau Sfântului Mormânt. Acest antimis, ce va fi împărțit tuturor preoților din eparhie, are reprezentată pe el Punerea în mormânt a Domnului, după modelul originalului pictat în mod excepțional în atelierele mănăstirii Diaconești, de către un grup de măicuțe entuziaste. Această icoană va fi așezată, alături de celelalte vestigii, în Muzeul eparhiei, spre mărturie generațiilor următoare. Astăzi, vom săvârși prima Sfântă Liturghie pe acest Antimis, în numele Sfintei Treimi, ca Sfânta Treime să ne fie ocrotitoare și ajutătoare în misiunea noastră”.Înaltpreasfințitul Ioachim al Romanului şi Bacăului.

Aceste antimise vor fi distribuite în mod gratuit preoților, împreună cu alte obiecte bisericești ce le vor însoți, în scopul creării unității liturgice în toată eparhia. ”Drept urmare, pronunțăm aici în mod solemn că întreg clerul din eparhia noastră va primi acest antimis ca dar, iar antimisul cel vechi va fi retras”, a mai precizat ierarhul. În cursul lunii ianuarie, la sinaxele cu preoții, vor fi împărțite în mod solemn aceste sfinte antimise, cu ilitonul, buretele liturgic și alte mici odoare necesare preotului.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța promovării sfinților locali în contextul declarării anului 2015 ca An omagial al misiunii parohiei și mănăstirii și ca an comemorativ al personalităților Bisericii.

You may also like...