Planificarea activităților dedicate vârstnicilor în Protoieria Bacău

Marți, 20 iunie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia „Sfinții Trei Ierarhi”, din inițiativa Protopopiatului Bacău, a avut loc întâlnirea a 30 de preoți care vor implementa în parohiile păstorite, în perioada 1 august –  31 octombrie 2023, o serie de activități dedicate Anului Omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română. Evenimentul a fost prezidat de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, delegat din partea ierarhului fiind părintele Ilarion Mâță, consilier al Sectorului Social-Filantropic și de Misiune din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. 

Întâlnirea a avut ca scop prezentarea unor materiale și teme care fac obiectul tematicii anului omagial și care vor oferi suportul necesar planificării a 6 activități, după cum urmează: una în luna august, pe perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, două în septembrie și 3 în octombrie, dintre care una va fi pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Vârstnicilor. De asemenea, în luna octombrie, Protoieria Bacau va organiza și o activitate de final a acestui proiect de tip gală, pentru a evidenția atât parohiile, cât și credincioșii vârstnici care au participat activ la derularea activităților de an omagial. Tot în cadrul acestui program se vor inaugura noi Centre de Socializare, va exista o sesiune  de formare a preoților, pusă la dispoziție de Protoieria Bacău, va fi efectuată o vizită de lucru la Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” de la Hârja pentru exemplificarea unor modele de bune practici, iar cel mai recent, pe 30 iunie, la Consiliul Județean Bacău va avea loc o întâlnire cu doamna Elena Dobre din Cadrul Ministerului Muncii, care va aduce lămuriri preoților cu privire la programele și liniile de finanțare pe care le vor putea accesa în vederea atragerii de fonduri care să susțină activitatea centrelor. 

Prin intermediul Biroului de Asistență Socială a Protoieriei Bacău va fi alcătuit un planificator al tuturor activităților care se vor implementa pe cuprinsul Protopopiatului, preoții coordonatori ai Centrelor de Socializare pentru Vârstnici având datoria de a trimite un document în care vor fi specificate numele și datele de desfășurare ale activităților. 

În cadrul întâlnirii, părintele consilier Ilarion Mâță a prezentat statistici cu privire la vârstnicii din România, a vorbit despre sistemul de politici sociale adresate acestei categorii de beneficiari, precum și despre cadrul legal pentru serviciile sociale de suport. pentru protecția vârstnicilor. Tot acum au fost puse în lumină rezultatele unui studiu întocmit de către părintele consilier cu referire la persoana vârstnică și rolul ei în societate. 

În continuare, părintele protoiereu a prezentat o serie de peste 30 de activități care se vor putea derula în cadrul centrelor de socializare pentru vârstnici, acestea venind în folosul sufletesc al credincioșilor care aleg să participe în cadrul bisericii la programe special alcătuite. 

Finalul întâlnirii a fost marcat de participarea în cadrul unor ateliere de lucru în care preoții, împărțiți pe grupe au elaborat un plan de acțiune în vederea organizării unor activități de tip punte între generații, comemorarea unor zile emblematice (ziua pensionarului), „povestea vieții mele” sau schimb de experiență între grupuri. Tot acum, preoții care doresc să acrediteze centrele pentru vârstnici înființate în cadrul parohiilor, au putut cere lămuriri cu privire la acest aspect de la părintele consilier, urmând ca în viitorul apropiat să fie făcute demersurile necesare acreditării. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...