Poetul Vasile Alecsandri omagiat la Biserica „Precista” din Bacău

Marcarea celor 130 de ani de la trecerea în veșnicie a poetului și academicianului Vasile Alecsandri (1818 – 1890) a avut loc vineri, 21 august 2020, la Biserica „Precista” din Bacău, în cadrul evenimentului „Reuniunile Culturale Alecsandriada”, aflat sub egida Uniunii Scriitorilor din România.

Aceste manifestări s-au organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și au debutat cu slujba parastasului oficiat de preoții parohiei. A fost prezent dl. prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky, rectorul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, alături de numeroși oameni de cultură, studenți și iubitori ai spiritualității românești. În cuvântul introductiv, părintele paroh Mihail Tomozei a menţionat faptul că „poetul omagiat este fiu duhovnicesc al Parohiei Precista, fiind botezat în ctitoria ștefaniană de la Bacău și în felul acesta, ca un arc peste timp cei doi, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și poetul Vasile Alecsandri s-au întâlnit aici dând valoare comunității băcăuane”.

Domnul Dumitru Brăneanu, președinte al Uniunii Scriitorilor – filiala Bacău, împreună cu prof. conf. univ. Ioan Dănilă – președintele Societății Cultural-Științifice „Vasile Alecsandri” au fost cei care au moderat aceste reuniuni culturale aflate la ediția a IV-a.

Studenți ai Facultății de Litere de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău au participat la concursul de eseuri legate de viața și opera poetului și au recitat scurte poezii.

Momentul mult așteptat, prezentat de domnul Grigore Codrescu, a fost lansarea cărții „Opere. Poezii” de Vasile Alecsandri, vol. I-II, apărută în anul 2019 la Academia Română, coordonatorul colecției fiind domul Academician Eugen Simion.

Au susținut alocuțiuni și au recitat poezii: Elena Bostan, Grigore Codrescu, Cici Moldovan, Vilică Munteanu, Rodica Tomozei, Petre Isache și alți scriitori, reușind să ilustreze personalitatea marcantă a marelui Alecsandri, fiind considerat un „adevărat deschizător de drumuri pentru generațiile viitoare și care ne reprezintă cu adevărat, fiind un spirit al locului”.

La final a avut loc festivitatea de premiere pentru studenții care au participat la secțiunea de „eseuri-medalion”.

În încheierea acestui eveniment cultural-duhovnicesc, părintele paroh a concluzionat: „Cu bucuria în suflet că aceste manifestări și-au găsit locul potrivit, Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra tuturor și nădăjduim că astfel de manifestări cultural-spirituale vor fi organizate și în viitor în tinda Bisericii”. (Pr. T.M)

You may also like...