Pomenire pentru distinsul om de cultură Lidia Stăniloae și preotul profesor Constantin Leonte

Lidia Ionescu Stăniloae, fiica marelui teolog Dumitru Stăniloae, și preotul profesor Constantin Leonte, ucenic al aceluiași părinte al teologiei românești  au fost pomeniți de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, la Catedrala arhiepiscopală din Roman.

La trei zile de la mutarea la cele veșnice, Lidia Ionescu Stăniloae a fost pomenită la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” în cadrul solemn al slujbei religioase oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dimpreună cu soborul preoților slujitori ai acestui sfânt locaș. Cu același prilej, ierarhul a săvârșit și slujba de pomenire, la împlinirea unui an de la trecerea în veșnicie a  părintelui Constantin Leonte, fost profesor la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman, inspector școlar județean – Disciplina Religie și apreciat slujitor al sfântului altar la bisericile ”Sf. Nicolae” și ”Sf. Gheorghe” din municipiul Bacău. Înaltpreasfinția Sa a evidențiat personalitatea venerabilei urmașe a părintelui profesor Dumitru Stăniloae, o erudită scriitoare, consemnând legătura duhovnicească inefabilă, între fiica marelui teolog român și părintele Constantin Leonte, ucenic al părintelui Dumitru Stăniloae, pe care l-a urmat cu acribie în dimensiunea teologiei dogmatice ortodoxe, disciplină pe care a predat-o tinerilor seminariști romașcani după 1990.
Totodată, la trecerea unui an de la mutarea la cele veșnice a preotului profesor Constantin Leonte, preoți și credincioși băcăuani au participat la slujba de pomenire oficiată în biserica ”Sf. Gheorghe”, acolo unde vrednicul de pomenire părinte a slujit în ultimul deceniu de viață. La sfârșit, tuturor le-au fost dăruite ofrande din partea chiriarhului, binecuvântate, întru pomenirea celor adormiți. După acest moment, cei prezenți au mers la mormântul părintelui Constantin, unde s-a oficiat un parastas. 
Slujbe de pomenire au mai fost săvârșite și în locașurile de cult din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului, acolo unde slujesc preoți care l-au avut ca îndrumător spiritual ori profesor de Dogmatică pe părintele Constantin Leonte.
 
2_2
pomenire_cimitir_1
pomenire_pr.leonte_1

You may also like...