Pomenirea celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în ziua de 9 martie 2017, enoriași ai parohiei „Sf. Apostoli Petru și Pavel” Bacău, membri ai Filialei Bacău a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) și un grup de băcăuani au adus, joi după-amiază, în ziua pomenirii celor 40 de Mucenici, un omagiu la troița din Parcul Cancicov, în memoria luptătorilor anticomuniști uciși în închisori.
Data de 9 martie a fost aleasă ca zi de pomenire a mărturisitorilor care au pătimit sub dictatura comunistă, din două motive. Primul este acela că ”Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, iar al doilea motiv este că ”Parlamentul României a adoptat Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 864 din 8 decembrie 2011, precizând că data de pomenire a celor care au decedat ca luptători împotriva comunismului să fie 9 martie a fiecărui an”.
Astfel, Patriarhia Română a transmis Centrelor eparhiale ”îndemnul de a săvârși în aceasta, zi slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român.”
Slujba de pomenire a fost oficiata de un sobor de preoți în frunte cu părintele protopop Busuioc Costică, care a transmis mesajul de binecuvântare adresat de către ierarhul Romanului și Bacăului celor care s-au implicat în organizarea evenimentului și celor prezenți.
Părintele protopop a subliniat în cuvântul transmis că, “persoanele care au suferit în închisorile comuniste au avut un țel, un ideal. Dar toți cei care au încercat să gândească mai mult au fost reduși la tăcere și s-a încercat reeducarea lor. Însă nu s-a reușit, pentru ca întotdeauna în acele închisori au existat creștini foarte buni, preoți extraordinari și oameni de cultură care au reușit să ofere și celorlalți puterea de a lupta. Sunt foarte multe cauze pentru care au luptat, dar în general au făcut-o pentru un țel nobil: credința în Dumnezeu, iubirea de patrie, de neam, de cultură. Erau elita țării, care a fost decimată în primii ani ai comunismului, chiar și după aceea. Dar au fost oameni care și-au păstrat verticalitatea și care au avut noblețea în suflet, oameni din familii oneste, iubitori de țară și de neam”
La final, preotul paroh Abageru Constantin a mulțumit tuturor celor care s-au implicat cu bucurie și emoție în desfășurarea acestui moment de comuniune: preoților, reprezentanților Asociației Foștilor Deținuți Politici, domnului Vasile Ungureanu, fiul fostului deținut politic Ioan Ungureanu (mort în închisoare) și enoriașilor parohiei în frunte cu domnul epitrop Mocanu Ioan.
Pr. Constantin Abageru