Popas in Burdusaci. Satul academicienilor

Burdusaci si Sendresti sunt sate invecinate, situate pe Valea Zeletinului, care au dat multi oameni de valoare. Aflând asta, iti vine sa te intrebi ce are special natura, aici, sau ce mister ascunde ADN-ul lor?

Burdusaci – Alexandru Silion ne arata casa prof. Puiu Filipescu

Burdusaci – In fata scolii a fost amplasat bustul lui Stefan Zeletin

Despre ei ne-a vorbit, prima oara, Nicolai Cartas, secretarul comunei Motoseni: “Din Sendresti se trage George Emil Palade, singurul român laureat al premiului Nobel, prin bunicul sau, preotul Mihalache, la care venea in vacante. La Burdusaci s-au nascut Stefan Zeletin, apoi C.D. Zeletin, care mai are o verisoara ce cânta la Scala din Milano, si tot in Burdusaci, acad. Miltiade Filipescu, paleontolog. Pe Valea Zeletinului s-a nascut si Cicerone Poghirc, cel mai mare latinist al tarii.”

Si oamenii simpli mai stiu câte ceva despre asta.

“Toti cei din familia Filipescu au fost oameni foarte destepti, spune Tatiana Mihaila, 76 de ani, din Burdusaci. Mama imi povestea ca profesorul Filipescu a avut pamânt lânga noi, sus, dar l-au luat altii, cu japca. Imi spunea mereu ca era foarte destept!” Tusa Tatiana ne arata casa, apoi Alexandru Silion, 56 de ani, ne lamureste: “Aici a locuit Puiu Filipescu, profesor la Universitatea Iasi, nu Miltiade. Eu sunt un fel de nepot si am grija de casa lui.” Nu doar casa are o valoare istorica, ci si arborele de la poarta: “Stejarul asta are peste 500 de ani”, sustine Alexandru Silion.

“Miltiade a mers 2.500 km prin pesteri”

In Burdusaci, cautând casa lui Miltiade Filipescu, aflam de la sateni despre un alt membru important al acestei familii: “Costica Filipescu a fost cercetator si ministru. Sotul meu, Stefan Filipescu, a fost var cu Miltiade si Costica Filipescu”, marturiseste Maria Filipescu, 88 de ani, din Burdusaci.

Octogenara ne linisteste: “Cautati in zadar casa lui Miltiade. Nu mai exista! Era veche, o parte din pereti se prabusisera si a fost demolata.” Da, e adevarat, Filipestii au fost oameni inteligenti si iubitori de invatatura.

Fiica Mariei, Teodora Imbrea, 68 de ani, se ofera sa ne arate gradina in care, pe vremuri, era casa in care a copilarit academicianul. Sunt vreo 800 de metri pâna acolo. “In mijloc, lânga marul acela, a fost casa!”, confirma un vecin, cu regret.

“De la tata auzeam ca Miltiade a mers 2.500 de kilometri prin pesteri, isi aminteste Teodora Imbrea. Despre Costica Filipescu spunea ca e foarte destept si manierat, un intelectual modest si cumsecade.” Suntem intristati ca personalitati cu care ar trebui sa ne mândrim intra, incet, in uitare. Doamna Teodora ne incurajeaza si ne invita sa o vizitam când se va indrepta vremea. Promite ca ne va arata si ne va povesti mai multe, iar noi promitem sa revenim.

La Burdusaci s-au nascut prof. univ. Stefan Zeletin, filozof, economist si sociolog, acad. Constantin Dimoftache (C.D. Zeletin), medic, poet, eseist si traducator, acad. Miltiade Filipescu, geolog si paleontolog, Constantin Filipescu, agronom, autor si coordonator al „Marii Enciclopedii Agricole a României”, prof. dr. Puiu Filipescu, autorul lucrarii „Toponimia Vaii Zeletinului”.

(de Silvia Patrascanu, sursa: http://www.desteptarea.ro/popas-in-burdusaci-satul-academicienilor/)

 

 

 

You may also like...