Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul la resfințirea ”Catedralei munților”

Câteva mii de credincioși au participat sâmbătă – 30 august, alături de Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan și de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, la resfinţirea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“ din localitatea Pipirig, lăcaş de cult intrat în istorie cu numele de „Catedrala munţilor“, după afirmaţia celui de-al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Nicodim Munteanu, fiu al satului şi principal ctitor.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din localitatea Pipirig a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XX-lea, iar în ultimii 2 ani, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, s-a renovat pictura în întregime, s-a reparat acoperişul bisericii şi s-a intervenit la Sfânta Masă, mărindu-se în conformitate cu dimensiunile Sfântului Altar și placându-se cu piatră din cariera Pipirig. Toate lucrările de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii s-au realizat prin strădania membrilor Consiliului parohial, a Primăriei Pipirig şi cu cheltuiala, osteneala şi râvna credincioşilor din Pipirig. Acestea au culminat sâmbătă cu slujba de resfinţire, ce a fost săvârşită de IPS Mitropolit Teofan şi de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, înconjuraţi de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. După înconjurarea lăcaşului de cult şi stropirea cu apă sfinţită a pereţilor exteriori, a urmat sfinţirea altarului şi împodobirea lui, prin însemnarea cu semnul sfintei Cruci, în interiorul bisericii şi pe sfintele icoane, cu Sfântul şi Marele Mir. După slujba de resfinţire, soborul slujitorilor, în frunte cu cei doi ierarhi, s-a îndreptat spre podiumul din vecinătatea bisericii, unde a debutat Sfânta Liturghie arhierească.

Spre finalul Sfintei Liturghii, conform tradiţiei, a fost rostit cuvântul de învăţătură, de către Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul. Preasfinţia Sa le-a explicat credincioşilor din Pipirig care este adevăratul scop al sfinţirii unui lăcaş de închinare:

Văd aici alternându-se cele două biserici: pe de o parte frăţiile voastre, care sunteţi fiecare o cărămidă vie, o mlădiţă altoită pe Viţa-Hristos, iar pe de altă parte biserica proaspăt resfinţită, în altarul căreia v-aţi închinat, primind din harul care a coborât în chip tainic şi nevăzut peste lăcaşul de cult reînnoit. Iată că suntem aici biserica nedespărţită, vie şi lucrătoare, adumbrită de harul Duhului Sfânt, formată din ierarhi, preoţi şi credincioşi. Cei care ne tragem viaţa din Viţa-Hristos şi participăm la viaţa lui Hristos, cei care am intrat prin biserică şi ne-am grefat şi altoit pe Mântuitorul nostru avem marea şansă să devenim consangvini cu Iisus Hristos şi, totodată, fii ai lui Dumnezeu după har. Acesta trebuie să fie scopul vieţii noastre: de a deveni dumnezei după har. Sfântul Chiril al Ierusalimului, în una dintre catehezele sale, spune următoarele: «Voi sunteţi hristoşi». Iată care este calitatea noastră de creştini, anume de a fi hristoşi, nu după fiinţă – căci noi nu putem intra în fiinţa lui Dumnezeu, ci prin participare, prin har, adică prin descoperire şi prin tainele care ni se revelează de la Dumnezeu în Biserica SaPreasfințitul Ioachim Băcăuanul

În timpul împărtăşirii a zeci de copii şi a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, părintele protopop Ioan Dogaru a dat citire unei copii a hrisovului de sfinţire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan şi pus la slujba Târnosirii în piciorul Sfintei Mese din Altar, după care părintele paroh Vasile Sandu a rostit un emoţionant cuvânt, în care s-a referit la istoricul bisericii pe care o păstoreşte şi la ctitorul ei, Preafericitul Părinte Patriarh Nicodim Munteanu:

Scurt istoric
„Biserica «Sfântul Ierarh Nicolae» a fost construită între anii 1923-1950, din dorinţa, cu binecuvântarea şi ajutorul celui de-al doilea Patriarh al României, Preafericitul Părinte Nicodim Munteanu, fiul acestui sat, împreună cu vrednicii noştri credincioşi enoriaşi. Lăcaşul de cult a fost zidit din piatră cioplită, din cariera Pipirig, de meşteri italieni şi localnici. A fost pictată cu cheltuiala vrednicului de pomenire Justinian Patriarhul, care este al doilea ctitor, de către un grup de părinţi monahi pictori, în frunte cu părintele Sofian Boghiu, coordonaţi de maestrul Dimitrie Nicolaevici din Bucureşti. Din îndemnul şi cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, bisericii i s-a adăugat pridvorul, tot din piatră cioplită, după proiectul întocmit de arhitectul Nacu al Sfintei Mitropolii a Iașilor. În ultimii 2 ani, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, s-a renovat pictura în întregime, s-a reparat acoperişul bisericii şi s-a intervenit la Sfânta Masă, mărindu-se în conformitate cu dimensiunile Sfântului Altar, placându-se cu piatra din cariera Pipirig. Sărbătoarea din această zi a fost visul de altădată al vrednicului de pomenire Patriarh Nicodim şi munca şi dragostea pentru Sfânta noastră Biserică a credincioşilor din Pipirig. Pentru înfrumuseţarea Bisericii «Sfântul Ierarh Nicolae» s-au făcut multe sacrificii din partea enoriaşilor noştri, care, într-un fel sau altul, s-au ostenit cu braţele, cu sfatul şi cu darul lor, pentru ca lucrarea să se termine şi lăcaşul de cult să fie pregătit pentru invocarea Sfântului Duh, pentru binecuvântarea şi resfinţirea lui“.

Drept răsplată pentru nevoinţa lor, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a felicitat pe credincioşii pipirigeni şi a oferit distincţii de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la reabilitarea şi pictarea lăcaşului de cult. Parohul din Pipirig, părintele Vasile Sandu, a primit din partea Înaltpreasfinţitului Teofan „Crucea Moldavă“, cea mai mare distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

You may also like...