Preoţi şi credincioşi din cuprinsul Cercului pastoral nr. 2 Bacău participă la sfinţirea Catedralei Naţionale
Cu binecuvântarea şi din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi al Bacăului, la primele ore ale dimineţii de 25 noiembrie 2018, pelerini din aproape toate cele 9 parohii ale Cercului pastoral nr. 2 ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” însoţiţi de patru preoţi au pornit cu două autocare ale Meteora Tour a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului la marele eveniment al Sfinţirii Altarului Catedralei Naţionale.
Entuziasmul tuturor nu a putut fi umbrit nici de frig, nici de ceaţa densă nici de oboseala drumului, ştiind fiecare pelerin în parte, că participă la un eveniment unic, menit a întări conştiinţa apartenenţei la neamul românesc, neam de ,,voievozi şi ctitor de locaşuri sfinte”. Slujba a fost prezidată de Patriarhul Ecumenic, Sanctitatea sa Bartolomeu I şi de Prea Fericitul Părinte Daniel, Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, locţiitor al scaunului Cezareei Capadociei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Monumentalul edificiu eclesial a impresionat pe cei aprox. 50000 de pelerini prezenţi la sfinţire prin grandoare, prin frumuseţea stilului arhitectural românesc, prin frumuseţea catapetesmei şi a icoanelor mozaic de pe ea dar şi prin acurateţea şi armonia clopotelor noi montate, turnate special pentru a fi gata înainte de eveniment la turnătoria Grassmyer din Innsburg Austria.
Pelerinii de la Bacău nu au reuşit să intre în Catedrală, dar au ascultat slujba din curtea acesteia şi au putut observa pe ecranele uriaşe montate în exterior toate etapele slujbei de sfinţire şi ale Sfintei Liturghii. Grupurile au fost conduse de părinţii Sandu Traian de la Secuieni, Bogdan Albu şi Farcaş Ionut, autocarul nr.14, şi părinţii Trofor Gavril, Adam Iulian şi Diaconu Stefan, autocarul nr.3, Protopopiatul Bacău.
,,Participăm la un eveniment istoric care marchează 100 de ani de la Marea Unire. Sfinţirea Catedralei, unde vor fi pomeniţi toţi eroii neamului, are o semnificaţie aparte, fiind poate, şi singurul proiect monumental, vechi de mai bine de 100 de ani, dus la bun sfârşit în România post-decembristă, un proiect al românilor pentru români.” a precizat la sfârşit părintele Patriarh Daniel.
(Pr. Iulian Adam)